Acest om a fost otrăvit, împușcat și aruncat în râu. Când i-au scos corpul din apă s-au îngrozit

0
237

Într-o dimineață rece de decembrie 1916 niște cetățeni din Sankt-Petersburg au făcut o descoperire oribilă. Pe suprafața râului Neva plutea un sac întunecat. După ce au scos sacul din apă au văzut o imagine pe care nu erau gata să o privească. În sacul găsit era corpul unui om ce a murit în mari chinuri. Când poliția a venit, a identificat rapid trupul înecatului – Grigori Rasputin, cândva unul dintre cei mai renumiți bărbați din lume, scrie realitatea.net.

Acest om a murit cu mai mult de 100 de ani în urmă, dar continuă să rămână o figură misterioasă în istoria omenirii. Viața lui a fost atât de întunecată și de ascunsă încât a generat multe mituri și a devenit complicat să aflăm cine a fost în realitate această persoană.

A fost un artist talentat, un vraci de la Dumnezeu, un păcătos sau un sfânt, un excelent psiholog sau magician negru? Acestea și multe alte întrebări rămân încă fără răspuns.

Rasputin, al cărui nume adevărat este Novik, s-a născut în satul rusesc Pokrovskoie. Celebra poreclă a primit-o în timpul vieții, unii consideră că este forma scurtă a cuvântului „rasputnik”, ce ar însemna din rusă „desfrânat”. Se pare că era un nume bine câștigat, căci la cât de mult îi plăcea să se prezinte în public ca fiind un om religios și decent, atât de mare îi era înclinația spre alcool și femei, scrie Perfectmedia.info.

Cu toate că nu a avut niciodată o educație teologică, el a reușit să obțină statutul de „om al lui Dumnezeu” prin faptul că a fost considerat un profet și un vindecător. Puterea lui de vindecare a devenit vestită în toată țara.

Împărăteasa Rusiei, Alexandra Feodorovna, cum a auzit despre capacitățile lui Rasputin imediat l-a și invitat la curtea împărătească, să-i salveze feciorul bolnav de hemofilie. În acea perioadă nu existau tratamente eficiente pentru o astfel de boală, conform unor date Rasputin a reușit să-i oprească sângerările profunde ale lui Alexei. Se mai cunoaște faptul că acest om mistic a reușit să aducă la viață o slujnică a împărătesei.

Împăratul la fel a fost impresionat de figura carismatică a lui Rasputin și a început să îl implice în toate deciziile sale politice de rang înalt. Cu toate că era un analfabet, iar tatăl său îl considera doar un simplu pelerin, acest om a devenit în cele din urmă unul dintre cei mai influenți oameni din anturajul Împăratului.

În ciuda reputației lui Rasputin de alcoolic și desfrânat, el reușea să convingă familia regală că toate aceste zvonuri erau minciuni. Unii istorici consideră că acesta ar fi putut avea chiar relații mult mai apropiate cu Împărăteasa. Conform unor zvonuri acest om religios ademenea femeile spunându-le că le vor fi iertate toate păcatele în schimbul unor relații intime.

În timp ce Rasputin locuia alături de familia regală, soția sa Paraskovia împreună cu cei trei copii ai lor își duceau traiul în satul natal. Femeia știa despre reputația soțului, dar părea să nu fie deranjată, chiar spunea că este mai bine pentru el să meargă cât mai departe.

Potrivit unor legende Rasputin avea și capacități magice. Unii oameni susțineau că bărbatul putea să hipnotizeze și chiar să prezică viitorul. Astfel el a prezis războiul Ruso-Japonez și Primul Război Mondial. La fel Rasputin ar fi fost în stare să-și vadă propria moarte și revoluția ce avea să urmeze după.

Pe măsură ce câștiga putere își aduna și dușmani, care considerau că Rasputin va ruina țara. După ce a reușit să scape de câteva încercări de a fi omorât, totuși a fost ucis în 29 decembrie 1916. El a fost invitat la o cină împreună cu Prințul Felix Iusupov și alți conspiratori. Acolo a fost otrăvit, iar când otrava nu și-a făcut efectul a fost împușcat de trei ori.

Și după ce a fost împușcat Rasputin a putut să fugă. Însă ucigașii nu s-au lăsat, l-au urmărit pe stradă, l-au bătut, i-au pus un sac în cap și l-au aruncat în râu. Când trupul lui a fost găsit i s-a făcut o expertiză, care a demonstrat că Rasputin era încă în viață când a fost aruncat în apă. Din cauză că nu s-a putut elibera s-a și înecat.

Chiar și peste un secol imaginea lui Rasputin a rămas la fel de misterioasă – un monstru sau un vindecător… Cum a reușit să devină cel mai înspăimântător om din Rusia, provenind dintr-o familie săracă și modestă? Viața sa și enigma pe care o reprezintă rămân a fi o fascinație pentru mulți.