Acord istoric semnat la Istanbul între Ucraina și Patriarhia Constantinopolului

0
90

Președintele Ucrainei Petro Poroșenko și Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu au semnat sambata, la  Istanbul, un acord privind cooperarea și colaborarea, transmite Interfax-Ucraina.

„Acordul pe care l-am semnat astăzi finalizează procesul, astfel încât acordarea tomosului (autocefaliei) să aibă loc conform tuturor canoanelor Bisericii Ortodoxe”, a scris Poroșenko pe Twitter.

El a adaugat despre ziua de 3 noiembrie că este una „istorică”:

”Astăzi este o zi istorică. Ucrainenii s-au rugat ca Dumnezeu să le dea o biserica unita autocefala”, citeaza TASS declaratia presedintelui Ucrianei dupa semnarea acordului.

Serviciul de presă al președintelui ucrainean a subliniat că acordul reprezintă următorul pas către obținerea unui tomos de independenta a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, fapt precizat în mod expres în document. Potrivit textului acordului, Patriarhul Ecumenic ofera tomosul autocefaliei, recunoscând independența bisericii ucrainene, și îl prezintă ierarhului șef ales în cadrul soborului de constituire a noii Biserici Ortodoxe Ucrainene.

Patriarhul Bartolomeu a spus la randul sau că decizia privind autocefalia Bisericii Ucrainene „va aduce unitatea și unificarea tuturor ortodocșilor din Ucraina”.

Acordul prevede, de asemenea, înregistrarea la Kiev a misiunii Patriarhiei Constantinopolului, o reprezentanță care va facilita relațiile bisericii ucrainene independente cu Patriarhia Ecumenică.

În octombrie, Biserica Ortodoxă Rusă a anunțat ruperea ”comuniunii euharistice” cu Patriarhia de Constantinopol, după ce aceasta a confirmat intenția de a oferi independență bisericii ucrainene.