Acuzaâii grave din Washington: Rusia a furat tehnologia armei hipersonice

0
133
U.S. National Security Advisor John Bolton speaks during an interview at the White House in Washington, U.S., March 29, 2019. REUTERS/Brendan McDermid

Consilierul prezidențial al SUA pentru securitate națională, John Bolton, a declarat că Rusia a furat multe tehnologii de la Statele Unite, inclusiv cea pentru crearea de arme hipersonice, potrivit unui interviu acordat Voice of America, scrie paginaderusia.ro.

Când i s-a cerut să comenteze incidentul de pe platforma de incercari a marinei ruse din apropierea de Severodvinsk, consilierul lui Donald Trump a spus că partea rusă cheltuiește mulți bani pentru apărare, creând un arsenal de tehnologii care au fost în mare parte furate din Statele Unite.

„În mod clar, acolo ceva nu a mers cum trebuie. Dar acest lucru demonstrează că, deși Rusia se compară ca putere economica cu Olanda, ea cheltuie în continuare multi bani pentru apărare, nu doar ca să-și modernizeze arsenalul nuclear, ci și pentru a crea noi tipuri de lansatoare, rachete hipersonice, cu bloc hipersonic, tehnologie în mare parte furata din SUA”, a spus Bolton.
Aceste capabilitati ale Rusiei și probabilitatea ca și alte țări să obtina astfel de tehnologii rămân o problemă pentru Statele Unite și aliații săi, a menționat el.

La 8 august, Ministerul Apărării din Rusia a raportat că șase persoane au fost rănite și două au fost ucise în regiunea Arkhangelsk, în timpul unei explozii pe un poligon de teste.

Pe 10 august, corporația de stat Rosatom a anunțat că, în urma exploziei au fost ucisi 5 angajați Rosatom, alte trei persoane au fost rănite.

Surse din administrația americană au declarat că explozia de lângă Severodvinsk a fost legată de programul rusesc pentru dezvoltarea rachetelor hipersonice.