ALARMANT! Rusia își întărește flota militară din Marea Neagră

0
365

Rusia intenționează să relocheze în Marea Neagră până la sfârșitul anului 2017 trei submarine cu rachete de croazieră, potrivit presei din Ucraina, scrie realitatea.net.

Rusia intenționează să relocheze până la sfârșitul anului în curs trei submarine din proiectul „Varșavianka”, aflate în prezent în dotarea Flotei ruse din Marea Baltică, capabile să transporte rachete de croazieră, relatează agenția de presă ucraineană Unian, citând o declarație făcută duminică de purtătorul de cuvânt al Flotei ruse din Marea Neagră.

La ora actuală, potrivit responsabilului rus, Flota Rusiei din Marea Neagră (cu baza în Sevastopol/Crimeea) este completată cu submarine cu propulsie diesel-electrică din proiectul 636.3, echipate cu rachete de croazieră de tipul „Kalibr”, similare rachetelor de croazieră americane Tomahawk.

Trei submarine din acest proiect, supranumite și „găuri negre în ocean”, deoarece sunt aproape nedetectabile — „Novorossiisk”, „Rostov-pe-Don” și „Stary Oskol” — se află deja în Marea Neagră.

Până la sfârșitul anului 2017 este așteptată sosirea a încă trei submarine similare — „Krasnodar”, „Kolpino” și „Veliki Novgorod”, scrie Agerpres.

Submarinele din proiectul 636.3 sunt dificil de reperat datorită zgomotului redus în deplasare, fiind capabile în același timp să asigure detectarea proactivă a unor nave inamice la distanță mare și atacarea lor cu rachete de croaziera antinavale.