Alegeri în SUA, rezultate preliminare: republicanii își mențin majoritatea în Senat. Democrații câștigă Camera Reprezentanților

0
107

Pentru prima dată în ultimii opt ani, partidul Democrat a reluat majoritatea în Camera Reprzentanților din Congresul american. Democrații, arată ultimele rezultate parțiale (10.30 am) au 218 mandate, ceea ce le dă majoritatea. Partidul Republican are 193 de mandate. În Senat însă, republicanii își măresc majoritatea la 52 de mandate, față de 44 pentru democrați. Acestea sunt rezultatele, încă parțiale, ale alegerilor de marți, așa-numitele alegeri de la mijlocul mandatului prezidențial, notează Europa Liberă.

Casa Albă, prin purtătoare de cuvânt Sarah Sanders a recunoscut pierderea Camerei Reprezentanților dar a salutat victoria clară a republicanilor în Senat, mai ales a candidaților care sprijină, necondiționat, agenda președintelui Donald Trump.

Participarea la vot a fost foarte ridicata, încă nu există date concrete. Alegerile din acest an au adus mult mai multe femei în Congresul american, cel puțin 110 , potrivit Axios și Washington Post. Pentru prima dată au fost aleși doi candidați musulmani și doi aparținând populației indigene din America.

Potrivit sondajelor, cel puțin două treimi din alegători au spus că au ieșit la alegeri ca să-și exprime atitudinea față de președintele Donald Trump.

În ajun, Facebook a blocat mai bine de 100 de conturi din rețeaua sa și din Instagram, pe care o deţine, suspectându-le că ar putea avea legături cu entităţi străine şi ar servi unei posibile ingerințe în alegerile din Statele Unite. Potrivit serviciului de presă al Facebook, majoritatea paginilor asociate cu aceste conturi erau în franceză sau rusă, iar cele de Instagram în engleză. Unele dintre acestea erau dedicate vieții celebrităților, iar altele – dezbaterilor politice. Anterior, serviciul de micro-blogging Twitter a șters peste 10 mii de conturi suspecte, care au chemat la boicotarea alegerilor din Statele Unite.