Alegeri în Ucraina | În al doilea tur, Poroşenko şi Zelenski luptă pentru mandatul de preşedinte

0
32

De la ora 8:00, în Ucraina a început al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Timp de 12 ore, ucrainenii vor alege între doi candidaţi – actorul Volodimir Zelenski şi actualul preşedinte de la Kiev, Petro Poroşenko. Primul a acces în turul II cu mai bine de 30%, iar cel de-al doilea – cu nici 16%, notează Radio Chișinău.

Alegerile vor avea loc în 200 de regiuni, în care au fost deschise 29 982 de secţii de votare. În registrul alegătorilor sunt înregistraţi 30,3 milioane de oameni, iar 325.600 s-au înregistrat pentru apartenenţa la altă secţie de vot în al doilea tur, relatează TVR Moldova.

Cetăţenii Ucrainei care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova pot să voteze la Ambasada Ucrainei la Chişinău începând cu ora 8:00 şi până la ora 21:00.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale din Ucraina a avut loc pe 31 martie. În urma scrutinului, Petro Poroşenko a luat 15,95% din voturi, iar Vladimir Zelenski – 30,24% voturi.

Potrivit sondajelor de opinie din Ucraina, Volodimir Zelenski este cotat cu mari şanse să câştige alegerile prezidenţiale din Ucraina. Potrivit celor două sondaje date publicităţii joia trecută de către Centrul Razumkov şi grupul sociologic „Rating”, citate de agenţia de presă Unian, cu numai opt zile înainte de scrutin, Zelenski acumulează între 49,3% şi 51% din intenţiile de vot, în timp ce adversarul său, Petro Poroşenko, între 20,6% şi 21% din opţiuni.

Actorul Zelenski este lider la toate categoriile de vârstă şi este susţinut puternic în sudul, estul şi centrul ţării. Numai în regiunile vestice are acelaşi rezultat ca Poroşenko, conform grupului „Rating”.

Unii comentatori de la Kiev subliniază că este un vot de protest împotriva actualului preşedinte ucrainean Petro Poroşenko.

De altfel, conform sondajului „Rating”, 66% dintre persoanele intervievate au declarat că voturile exprimate în favoarea lui Zelenski sunt voturi împotriva sistemului existent în Ucraina, cu care este asociat Poroşenko.