ALERTĂ: Separatiștii transnistreni instalează o nouă „vamă” pe Nistru

0
171

Separatiștii transnistreni au decis să înstrăineze terenurile unor locuitori din satul Bîcioc, care au fost preluate de „Comitetul Vamal rmn”, în scopul construcției unui „terminal vamal internațional”. Delegația Republicii Moldova din Comisia Unificată de Control (CUC) informează că acest lucru a fost confirmat de către copreședintele Comisiei, Oleg Beleakov.

În context, partea moldovenească a atenționat membrii CUC asupra inadmisibilității acestor acțiuni destabilizatoare ale Tiraspolului, transmite IPN și Radio Chișinău

Astfel de terminale includ: piste de control vamal și grăniceresc, ghișee pentru personal, clădire administrativă cu infrastructură de bariere, semne de circulație, marcaj rutier, toate acestea acoperite cu copertină. Concomitent, este planificată construcția unui cartier vamal pentru deservirea și concentrarea transportului de mare tonaj, supus procedurii de vămuire a mărfurilor importate, exportate, tranzitate.

Delegația Republicii Moldova atenționează că aceste lucrări sunt efectuate de transnistreni în mod unilateral, fără coordonarea Comisiei Unificată de Control. Astfel, a fost ignorată decizia din 31 ianuarie anul curent, luată în cadrul ședinței comune de experți în domeniul transporturilor și infrastructurii rutiere, care a decis că doar vehiculele cu capacitatea de până la 10 tone vor putea traversa podul rutier peste râul Nistru, amplasat în preajma localităților Gura-Bâcului și Bâcioc.Îngrijorările și argumentele expuse de către delegația moldovenească au fost susținute de către co-președintele rus Ilia Uvarov, care a chemat repetat la identificarea unei soluții amiabile legate de redeschiderea circulației pe podul din preajma râului Nistru, se mai spune în comunicatul CUC.