ALERTĂ și pentru Moldova: În ultimul deceniu Rusia a intervenit în afacerile interne a cel puțin 27 de țări

0
86

Din 2004, Rusia a intervenit în afacerile interne a cel puțin 27 de țări europene și nord-americane, folosind diverse metode, de la atacuri cibernetice la dezinformare, scrie ziarul USA Today, citând concluzia experților Alianței pentru Apărarea Democrației (Alliance for Securing Democracy) din cadrul Fondului Marshall.

Analiza arata că intervențiile Rusiei au început în fostele republici sovietice pro-occidentale și apoi s-a extins în Europa de Vest.

Recent, a afectat Canada și Statele Unite, unde Congresul și un procuror special independent investighează posibila intervenție rusă în alegerile prezidențiale din 2016.

Raportul a fost elaborat de experții Alianței pentru Apărarea Democrației, o organizație non-profit care promovează dezvoltarea relațiilor dintre Statele Unite și Europa.

Modelele de comportament ale Rusiei în SUA și în alte țări sunt similare, a remarcat directorul alianței Laura Rosenberger.

„Există un set de instrumente pe care le folosesc pentru a submina instituțiile democratice în diferite zone”, a spus ea. – Pentru mulți americani, problema interferenței rusești în alegerile americane a apărut ca și cum de la zero. Pare incredibil pentru majoritatea oamenilor că Rusia face astfel de lucruri de mai bine de zece ani „.

Alianța pentru Apărarea Democrației a enumerat țările afectate de intervenția Rusiei: Belarus, Bulgaria, Marea Britanie, Ungaria, Germania, Georgia, Danemarca, Spania, Italia, Canada, Cipru, Letonia, Finlanda, Franța, Muntenegru, Republica Cehă, Suedia și Estonia.