Alexandru Tănase: O eventuală revizuire la deciziei CC privind Limba Română va fi ILEGALĂ

0
146

Dacă actuala componenţă a Curţii Constituţională va revizui decizia CC din 2013, prin care limba română a fost declarată drept limbă oficială în Republica Moldova, această decizie va fi una în mod clar ilegală. O astfel de decizie, deşi este puţin probabilă, „va spulbera tot” ce ţine de valorile de drept, asumate de către blocul ACUM, a declarat fostul președinte al Curții, Alexandru Tănase, într-o emisiune la TVR Moldova, notează Radio Chişinău.

„Asemenea revizuiri pot fi doar ilegale”, a spus ferm Alexandru Tănase, subliniind că hotărârile CC pot fi revizuite în doar două cazuri: când s-a modificat legea sau când există o decizie a Curţii Europene, iar în 25 de ani au fost doar două astfel de exemple.

În acelaşi timp, precedentul din luna iunie, când fosta componenţă a Curţii Constituţionale şi-a anulat propriile hotărâri, apoi şi-a dat demisia, trebuie scos din contextul jurisprudenţei CC şi nu are nicio legătură cu jurisprudenţa constituţională.

Acel caz „nu poate fi luat drept precedent pentru NIMIC” şi este un caz regretabil, mai spune Tănase.

Totuşi, dacă actuala componenţă a CC va recurge la un astfel de pas, de a revizui hotărârea prin care limba română a fost declarată drept limbă oficială în Republica Moldova, atunci se va „spulbera tot”:

„Pe de o parte va compromite CC şi va compromite iremediabil, în principal, grupul parlamentar al blocului ACUM, deoarece ei îşi asumă această componenţă a CC”, mai declară fostul preşedinte al CC, insistând totuşi că „aşa ceva nu trebuie să aibă loc”.

Amintim că Prin decizia Curţii Constituţionale din 12 aprilie 2013, limba oficială a Republicii Moldova a fost declarată limba română.

În acelaşi timp, în actuala componenţă a Curţii Constituţională face parte fostul deputat socialist Vladimir Ţurcan, care a fost ales şi preşedinte al CC. De mai multe ori, socialiştii au spus clar şi răspicat că vorbesc „limba moldovenească”, respingând cu insistenţă limba română.

De asemenea, foştii preşedinţi ai Curţii Constituţionale Dumitru Pulbere şi Victor Puşcaş au declarat că trebuie oferită posibilitatea magistraţilor CC de a revizui hotărârile anterioare, iar Parlamentul trebuie să adopte în regim de urgenţă modificări la Legea privind Curtea Constituţională şi să adopte mecanismul de modificare a hotărârilor CC.