Ambasada Rusiei așteaptă scuze de la revista Focus pentru jignirile aduse lui Putin

0
64

Ambasada Federației Ruse în Germania așteaptă scuze de la revista germana Focus care a publicat  o „remarcă jignitoare“ despre președintele Vladimir Putin, a anunțat Denis Mikerin, șeful serviciului de presă al Ambasadei Rusiei din Germania, pe pagina sa de Facebook.

„Există niste „linii roșii”. Astăzi, multe se pot face în mass-media, mai multe și mai  «acceptabil» decât în urma cu 20 de ani, dar unele lucruri nu au nimic de-a face cu libertatea de exprimare sau libertatea mass-media și nu trebuie iertate“ – a scris oficialulб citat de paginaderusia.ro.

Comentariul de pe Facebook are atasat un print screen cu remarca in cauza subliniata, aparuta într-un articol al revistei Focus despre cancelarul german Angela Merkel: „Desigur, ei îi este frică de câinele lui Putin, dar cu siguranță că nu se teme de câinele Putin “ (Sie hat zwar Angst vor Putins Hund, aber keine Angst vom Hund Putin).

„Speram ca remarca jignitoare la adresa președintelui Rusiei – nu este nimic altceva decat un exercițiu lingvistic nereusit al jurnalistului, care a fost tiparit accidental“, – a spus Mikerin.

Este vorba despre cazul relatat de Putin într-un interviu cu Bild în 2016: în 2007, labradorul Koni al lui Putin a intrat în camera în care se derulau negocieri cu Merkel, iar cancelarul s-a speriat de câine. Putin a afirmat că și-a cerut scuze, spunând că nu știa despre aceasta fobie a cancelarului.

Cu zece ani înainte, Merkel a fost atacata de câinele de luptă al unui vecin în timpul unei plimbari cu bicicleta și, de atunci, are frică de câini. Tabloidul Bild a scris că Putin a aflat despre acest lucru cu un an înainte de acea întalnire: consilierii lui Putin l-au informat înainte de preluarea oficială de catre Merkel a postului de cancelar federal în ianuarie 2006.

Ambasada rusa și-a exprimat speranța că redactorul-șef al Focus „are suficientă experiență profesională și de viață, și înțelege în mod clar unde trece “ linia roșie” a eticii jurnalistice, ca să găsească o cale (și curaj, desigur) să își ceară scuze pentru o astfel de greșeală evidentă a redacției“.