ANALIST POLITIC: „Federația Rusă pierde controlul Transnistriei”

0
297

Directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning de la Bucureşti, Iulian Chifu, comenteaza într-un interviu pentru Europa Libera declarația adoptată recent de către Duma de Stat din Rusia, în care deputații ruși își exprima îngrijorarea față de ceea ce ei au numit „tendințe negative în evoluția situației privind Transnistria”.

Pagina de Rusia redă in continuare comentariul analistului politic.

„Cred că în momentul de față Federația Rusă realizează că nu mai are instrumente de control, nici măcar de influență, în ceea ce privește regiunea separatistă. Vede cum geografia joacă împotriva unei voințe a Federației Ruse de a dezbina Republica Moldova și Ucraina. Respectiv, faptul că avem de afaceri cu o zonă de teritoriu, care se află strânsă între două state: Ucraina și Republica Moldova, zona aflată sub controlul autorităților legitime de la Chișinău, care nu poate fi alimentată pentru că nu are nici ieșire la mare, orice variantă de zbor se face prin spațiul aerian al celor două state, că cele două state odată ce s-au înțeles, odată ce-și respectă suveranitatea, integritatea teritorială și independența și Ucraina sprijină Republica Moldova pentru a prelua controlul asupra acestei regiuni separatiste, deja din acest moment capacitatea de influență a Federației Ruse este redusă în mod dramatic.

Capacitatea de influență a Federației Ruse este redusă și de capactiatea economică a sa, și de implicarea în foarte multe proiecte politice și aventuri militariste etc. Dar, este afectată în mod substanțial și de interesele și a cetățenilor dar și a companiilor din regiunea separatistă, care în acest moment tranzacționează în mod major exporturi și importuri direct cu… primul său partener fiind România, practic Uniunea Europeană de la distanță etc.

În acest context, realitatea împinge spre o mișcare naturală, evident blocată încă în momentul de față de prezența trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova, lipsei dorinței de a le retrage, un anumit tip de blocaj făcut de Tiraspol.

Astfel, cred că este de salutat, cu nuanțele de rigoare, faptul că avem totuși în privința regiunii separatiste un pic de convergență a opiniilor guvernului pro-european de la Chișinău și în același timp a președintelui pro-rus, care cel puțin pe această temă par să aibă o poziție relativ convergentă, vă spuneam.

Ceea ce se va întâmpla în timp va trebui să vedem. Evident că luarea de poziție de la Moscova, la nivelul Dumei de Stat, are o relevanță marginală, mai degrabă de imagine, în războiul informațional și într-o mai mică măsură directă, dar iarăși subliniază explicit un anumit tip de comportament al Federației Ruse, chiar și sub această formă, de amenințare cu utilizarea forței. L-am văzut pe Zatulin, pe Kalașnikov, care au declarat în acele dezbateri că ar transforma Transnistria în Donbas etc.

Din acest punct de vedere, cred că preocuparea este naturală, este normală în legătură cu ceea ce se întâmplă în stânga Nistrului. Am văzut provocări, exerciții de anumite facturi, am văzut un raport în Rada Supremă de la Kiev a unui deputat din cadrul partidului de guvernământ, al președintelui, care vorbește despre categoriile de forțe antrenate și care s-ar afla în regiunea separatistă.

Cred că abordarea trebuie să se facă cu mult calm, cu echilibru etc. Până la urmă este important ca Republica Moldova cu adevărat să treacă la preluarea controlului frontierei sale pentru prima oară, după 1990, după începutul mișcărilor separatiste și ulterior evident un control real la frontieră etc.

O intrare pas cu pas în regulile pe care le presupune suveranitatea Republicii Moldova și asupra regiunii separatiste nu poate să ducă decât la o reintegrare naturală, determinată tocmai de voința cetățenilor, chiar și din regiunea separatistă, de faptul că acele companii își au interesele mai degrabă în zona comercială și în Acordul de Liber Schimb cu UE, decât într-o formulă de aceasta separatistă, care este greu sustenabilă la această oră, chiar și cu sume de bani enorme, pe care Federația Rusă le livra altădată către Tiraspol, iar astăzi nu o mai poate face.”