Anunțul făcut de SUA îl va enerva pe Kim Jong-un. Ce va păți Coreea de Nord

0
68

Statele Unite au cerut oficial vineri Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite să voteze luni asupra proiectului lor de rezoluție prevăzând sancțiuni severe împotriva Coreii de Nord, a anunțat într-un comunicat misiunea diplomatică americană, relatează realitatea.net.

Proiectul american prevede în special un embargo asupra petrolului, interdicția de a exporta textile din Coreea de Nord, blocarea averii liderului de la Phenian, trimiterea în țara lor a expatriaților nord-coreeni și posibilitatea de a inspecta, cu forța dacă este nevoie, navele suspecte aflate în apele internaționale.

Vineri, în cursul unei reuniuni a experților celor 15 membri ai Consiliului de Securitate, Rusia și China s-au opus tuturor acestor măsuri, cu excepția celor privind industria textilă, potrivit unor surse diplomatice.

La o lună după interdicția de a importa cărbune, minereuri de fier și produse piscicole nord-coreene, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, inclusiv China și Rusia, par, totuși, de acord, potrivit mai multor surse diplomatice, pentru adoptarea unor noi măsuri sancționând ultimul test nuclear nord-coreean de la 3 septembrie.

În acest stadiu, „nu văd un veto și cred că se va ajunge la un acord”, pentru că toată lumea, inclusiv Washingtonul, și-a arătat în ultimele zile „dorința de a negocia”, a afirmat un specialist al dosarului sub protecția anonimatului. „Se va ajunge la un acord”, fiindcă cele trei țări cheie — China Rusia și Statele Unite — „vor să se ajungă la un acord”, a confirmat un diplomat. În opinia sa, „americanii sunt dispuși să negocieze”.

Până în prezent, nici Moscova, nici Beijingul nu au amenințat cu veto. Cele două capitale repetă constantă că sancțiuni izolate nu servesc la nimic și împing ONU să propună o deschidere în proiectul de rezoluție pentru a permite demararea dialogului cu Phenianul.