Atenție! Un medicament banal poate fi fatal atât copiilor, cât și adulților. În ce condiţii

0
183

În cazul răcelilor, la copii nu trebuie niciodată depășită doza de paracetamol, deoarece mai multe comprimate pot fi mortale., scrie realitatea.net.

Conf. dr. Tudor Ciuhodaru povestește cum doi copii au ajuns, recent, la Urgență, în stare gravă, după ce părinții le-au administrat paracetamol într-o doză asemănătoare celei pentru adulți. Din păcate, cei doi frați au ajuns la spital cu insuficiență hepato-renală, iar unul din ei nu a mai putut fi salvat.

De asemenea, acesta explică faptul că paracetamolul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza, are acțiune analgezică și antipiretică iar acțiunea sa antiinflamatoare este practic inexistentă, de aceea este indicat pentru tratamentul simptomatic al febrei și al durerilor ușoare și medii cu diferite localizări precum la cap, articulații, dinți, dureri faringiene sau durerea la locul vaccinării.

Conform doctorulzilei.ro, nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore, iar dacă simptomele persistă mai mult de trei zile, este necesară reevaluarea diagnosticului și tratamentului.

Simptomele supradozajului constau în paloare, greaţă, vărsături, anorexie şi dureri abdominale. Dozele mari de peste 10g, într-o singură priză, sau doze de peste 150mg paracetamol/kg la copil determină leziuni hepatice grave. De asemenea, înainte de a lua orice medicament, consultă medicul și citește cu atenție prospectul!