AVERTISMENTUL lui Stoltenberg: NATO poate pune în aplicare al cincilea articol ca răspuns la atacurile cibernetice ale Rusiei

0
90

NATO poate pune în aplicare al cincilea articol al Cartei Alianței Nord-Atlantice – o măsură de apărare colectivă – ca răspuns la un atac cibernetic din partea Rusiei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu cu portalul Axios, citat de paginaderusia.ro.

El a explicat că această regulă nu poate fi utilizată în mod automat. Aplicarea ei va depinde de natura atacului informatic, a precizat șeful organizației.

Stoltenberg a refuzat să explice condițiile de aplicare a articolului 5 pentru a nu oferi un avantaj potențialilor adversari.

În plus, Secretarul general al NATO a comentat declarația recentă a președintelui american, Donald Trump, întrebat dacă aliații ar trebui să apere  Muntenegru – cel mai tânăr membru al NATO – în cazul în care este atacat. Secretarul General al Alianței a asigurat că SUA rămâne „pe deplin angajată în a respecta articolul al cincilea” și în ceea ce privește Podgorica. Potrivit lui Stoltenberg, acest lucru este evidențiat de acțiunile reale ale Washingtonului.

În temeiul celui de-al cincilea articol al Tratatului NATO, un atac armat asupra unuia sau mai multor membri ai alianței va fi considerat atac împotriva tuturor aliaților. Această regulă a fost utilizată doar o singură dată – după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

În decembrie 2015, aliații au convenit asupra posibilității de a aplica articolul 5 ca răspuns la „atacurile  hibride” inițiate de Moscova.