Avertismentul unui lider: Europa își poate pierde suveranitatea. Îndemnă la rezistență

0
137

În timpul unui interviu, în contextul centenarului încheierii Primului Război Mondial, președintele Franței, Emmanuel Macron, a vorbit despre viitorul Europei și despre un scenariu al izbucnirii unui război mondial, scrie evz.ro.

Macron nu spune clar dacă e posibil să se repete scenariul unui război, însă lansează un semnal de alarmă și îndeamnă la luciditate și rezistență, notează RFI.

„Europa se află în faţa unui risc: acela de a se lăsa dezmembrată de lepra naţionalistă şi de a fi busculată de puteri exterioare. Si deci de a-şi pierde suveranitatea. Mai precis, riscă să-şi vadă securitatea depinzând de opţiunile Americii şi de schimbările din America.Europa mai riscă de a se trezi cu o Chină din ce în ce mai prezentă în infrastructurile sale esentiale, cu o Rusie care uneori are tentaţii manipulatoare, cu mari interese financiare şi cu pieţe care depăşesc uneori capacitatea statelor de a le controla”, a declarat președintele, conform aceleiași surse.

Temerile lui Macron vin în contextul în care cel mai apropiat partener, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a anunțat că nu va mai candida la conducerea Germaniei.