Avertismentul unui puternic miliardar: Va urma o implozie mai puternică decât în 1929

0
333

Omul de afaceri Carl Icahn avertizează că piețele financiare trebuie să se pregătească pentru o implozie care ar putea fi chiar mai rea decât cea din 1929. Avertismentul miliardarului vine după șocul resimțit la burse în ultimele zile, scrie realitatea.net.

Miliardarul Carl Icahn a anunţat, într-un interviu la televiziunea CNBC, o implozie a pieţelor, din cauza prea multelor şi prea sofisticatelor instrumente financiare folosite de investitori.

El a caracterizat piaţa drept un „cazinou pe steroizi” şi a dat exemplul unii mai puţin cunoscut instrument, „VelocityShares Daily Inverse VIX Short-Term exchange-traded note” (XIV), folosit în timpul perioadelor calme ale pieţelor şi care a stat la baza creşterii numărului ordinelor de vânzare în ultimele zile, generând nesiguranţă pe piaţă, scrie ZF.ro.

Drept urmare Credit Suisse a anunţat că din 20 februarie nu va mai tranzacţiona XIV.

În opinia lui Icahn „implozia” pieţelor ar putea fi chiar mai rea decât ce s-a întâmplat în 1929, pentru că piaţa a devnit un loc mult mai periculos.

Icahn este un investitor specializat în preluarea companiilor cu probleme, care a fost un susţinător al lui Donald Trump în cursa prezidenţială. Mai târziu a devenit consilier la Casa Albă, dar a demisionat în vara anului trecut în urma unor acuzaţii de conflict de interese.