Bancnote moldovenești din polimer ar putea fi puse în circulaţie în 2019

0
135

Primele bancnote fabricate din polimer ar putea să fie puse în circulaţie începând cu anul viitor. Bancnotele de hârtie vor fi înlocuite treptat cu cele din plastic. Anunţul a fost făcut de către guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Sergiu Cioclea, în cadrul şedinţei Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, relatează Radio Moldova Actualităţi, citat de Radio Chişinău.

Guvernatorul a menționat că noile monede de 1, 2, 5 și 10 lei, confecționate din oțel placat cu nichel și care sunt deja puse în circulație, au adus economii semnificative.
„De ce am trecut la monedele 1, 2, 5 și 10 lei, bancnotele în circulaţie în doar zece ani aproape au dublat numărul de bancnote de 1 leu, de la 54 de milioane la 94 de milioane. Dacă e să ne uităm şi la cele de 5 şi 10 lei, mai adăugaţi câte 20 de milioane pentru fiecare şi veţi avea 150 de milioane de bucăţi, iar valoric aceasta reprezintă mai puţin de 2% din valoarea banului. Închipuiţi-vă ce cheltuieli avem pentru procesarea disproporţionată în economia acestor bancnote, pe uzura leului fiind doar de 1,2 ani. La fiecare şase-şapte luni trebuia să schimbăm jumătate din stocul bancnotelor. În acest an, la solicitarea cetăţenilor, vom lansa în următoarele săptămâni o licitaţie pentru bancnote de polimer. Sper la finele anului să avem deja firma care le va produce şi dacă totul va merge bine, anul viitor poate va fi prima bancnotă”, a declarat Sergiu Cioclea.