BĂTUT ÎN CUIE! Trump a anunțat retragerea unilaterală din tratatul cu Rusia privind forţele nucleare intermediare

0
104
TOPSHOT - US President Donald Trump arrives for a political rally at Charleston Civic Center in Charleston, West Virginia, on August 21, 2018. (Photo by MANDEL NGAN / AFP)MANDEL NGAN/AFP/Getty Images

Preşedintele american Donald Trump a anunţat sâmbătă că Statele Unite se vor retrage unilateral din tratatul cu Rusia privind forţele nucleare intermediare (INF), notează paginaderusia.ro.

Vorbind cu reporterii după un eveniment electoral din Nevada, Trump a declarat că Rusia a încălcat acordul.

„Ei îl încalcă de mulți ani și nu știu de ce președintele Obama nu a discutat și nu s-a retras (din tratat)”.

„Noi nu le vom permite să încalce acordul nuclear și să facă arme, iar noua sa nu ne fie permis s-o facem. Noi suntem cei care au rămas în acord și îl îndeplinim, dar Rusia din păcate nu a îndeplinit acordul, așa că vom iesi din acord, intenționăm să ne retragem”.

Tratatului INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) a fost semnat în 1987 de către preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, şi conducătorul sovietic Mihail Gorbaciov. Acest tratat, care a interzis utilizarea unei serii întregi de rachete cu rază de acţiune variind între 500 şi 5.000 de km, a pus capăt crizei declanşate în anii 1980 prin desfăşurarea de rachete SS-20 sovietice, cu focoase nucleare, îndreptate atunci împotriva capitalelor occidentale.

Între timp, preşedintele rus Vladimir Putin a anunțat că va căuta să obţină o explicaţie în legătură cu intenţia Washingtonului de a se retrage unilateral din tratatul INF, atunci când se va întâlni la Moscova, săptămâna viitoare, cu consilierul pe probleme de securitate naţională al SUA, John Bolton, a relatat agenţia RIA Novosti, care îl cita pe DmitriPeskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin.