Bild a aflat de ce ministrul german de externe a criticat dur noile sanțiuni americane împotriva Rusiei

0
246

Cancelarul german Gerhard Schroder este plin de hotărâre să se angajeze la noul job oferit de concernul rusesc Rosneft, care se află sub sancțiuni europene. În acest context, partidul sau, SPD (Partidul Social Democrat din Germania) se distanțează tot mai mult de fostul cancelar german, afirmă publicatia Bild.

După cum a aflat ziarul, în timpul unei teleconferințe cu liderii partidului SPD, Martin Schulz a spus că l-a contactat personal pe Schroder ca să-i spună că el consideră greșită posibila sa numire în consiliul de administrație al concernului petrolier rusesc, scrie paginaderusia.ro.

„Acum, umbra contactelor cu rușii, pe care îi susține fostul cancelar, se așterne și peste ministrul afacerilor externe al Germaniei, Sigmar Gabriel (și el membru SPD)“, scrie ziarul.

Pe fondul dezbaterii din jurul angajării lui Schroder la Rosneft, CDU / CSU (Uniunea Crestin-Democrata) cere un raspuns în legatura cu întâlnirea lui Gabriel cu președintele Putin, care a avut loc la Sankt Petersburg pe 2 iunie. La întâlnire a fost prezent și Gerhard Schroder, sustine Bild.

Reprezentantul CDU / CSU pentru afaceri externe, Jürgen Hardt, sustine ca cina la reședința lui Putin nu este o chestiune privată a celor care au fost prezenți acolo. „Nu este clar dacă la întâlnire s-au discutat teme precum politica energetică europeană sau proiectul Nord Stream-2”, a spus el.

De aceea, potrivit lui Hardt, „criticile dure ale lui Gabriel fata de politica americana de sancțiuni la adresa Rusiei poate apărea într-o nouă lumină“.

Hardt cere raspunsur și la o alta intrebare: „Ministrul știa deja la intalnire că colegul de partid si mentorul său Schroder urma sa obtina un post caldut la concernul de stat din Rusia?“. Potrivit lui Hardt, ministrul de externe trebuie să „elimine orice îndoială că ar amesteca propriile sarcini de serviciu cu interesele economice ale prietenilor săi“.