Boala DISPĂRUTĂ de secole care a revenit, spre uimirea medicilor: face victime în întreaga lume!

0
149

Scorbutul, o boală dispărută şi asociată, în istorie, cu marinarii din vechi timpuri care făceau călătorii lungi, a revenit, spre surprinderea medicilor, în Australia şi în mai multe ţări europene, scrie realitatea.net.

Cauzată de o deficienţă de vitamina C, boala era una destul de comună şi de multe ori fatală pentru marinarii care călătoreau multe luni pe mare fără fructe şi legume proaspete.

Scorbutul a fost considerat dispărut în ţările dezvoltate, dar noi informaţii susţin că s-au înregistrat cazuri în Marea Britanie, dar şi în Spania, unde un bebeluş a fost diagnosticat cu boala, informează AFP.

Medicii susţin că scorbutul a reapărut în Australia din cauza proastelor obiceiuri alimentare. Din păcate, nu doar cei care nu consumă DELOC fructe şi legume sunt afectaţi, ci şi cei care consumă fructe şi legume fierte sau gătite prea mult, ceea ce distruge vitamina C.

Cel puţin 12 australieni au fost vindecaţi de scorbut după o simplă cură cu vitamina C.

Simptomele scorbutului

Boala netratată poate fi fatală. Printre simptomele scorbutului se numără slăbiciunea, oboseala, apatia, durerile de mâini şi picioare, apoi diminuarea apetitului, scăderea în greutate, diareea, respiraţia sacadată, febra, iritabilitate, sensibilitate, umflături şi disconfort la nivelul picioarelor, sângerari (hemoragii) şi chiar paralizie.

Pe masura ce boala progresează, pacientul se confruntă, informează Sfatul Medicului, cu sângerări ale gingiilor, hemoragii şi pete la nivelul pielii şi mucoaselor, sensibilitatea dinţilor, sângerări ale ochilor, dureri de articulaţii, vindecarea lenta a plagilor, crampe musculare, paloare, păr fragil si despicat. La sugari, scorbutul se manifestă prin anxietate şi iritabilitate.

ALIMENTE bogate în vitamina C şi care ţin scorbutul departe!

Alimentele bogate în vitamina C includ portocalele, căpşunile, broccoli-ul, kiwi, ardeii graşi, grapefruit-ul. Atenţie! Dacă sunt fierte sau gătite timp îndelungat, acestea îşi pierd nutrienţii!