Când şi unde s-a format cu adevărat poporul român

0
180

Momentul precis în care s-a format poporul român este foarte puţin cunoscut în istoriografie, din cauza puţinelor izvoare scrise din perioada evului întunecat care a urmat antichităţii târzii. Abia la câteva secole de la retragerea aureliană din Dacia romană aflăm date despre o serie de localnici care nu-şi spuneau nici daci, nici romani, ci „rumâni” în urma unei sinteze dificil de descifrat.

Istoria originii poporului român este în continuare o temă generoasă de cercetare pentru specialişti. Puţinele dovezi şi mărturii clare privind formarea ”rumânilor” au dat naştere controverselor, uneori motivate şi de interese naţionaliste sau politice, în special în perioada interbelică.

Se bănuieşte că poporul român s-a format undeva în anii de început ai evului mediu, prin amestecul dintre autohtoni şi nou-veniţii în urma migaţiilor intense din antichitatea târzie şi evul întunecat, de pe tot cuprinsul spaţiului carpato-danubiano-pontic.

Românii sunt atestaţi clar şi fără niciun dubiu abia în secolele XII- XIII în special de cronicari maghiari sau slavi. Există însă câteva izvoare scrise foarte vechi dublate şi de o serie de cercetări arheologice care pot servi unei posibile reconstituiri a epopeii formării poporului român.

Continuare pe adevarul.ro