CANDU: La fel ca şi în cazul Acordului de Asociere cu UE, NE ASUMĂM cu toată responsabilitatea schimbarea actualului sistem electoral

2
235

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, scrie, într-un material publicat pe blogul său, că Republica Moldova tratează cu atenţia cuvenită recomandările tehnico-juridicfe ale Comisiei de la Veneţia.

În materialul citat, Candu și la un alt aspect din recomandările Comisiei, cum ar fi cel al polarizării și consensului. În opinia sa, aceasta „conține o latură subiectivă şi este important să fie analizat inclusiv prin prisma a ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în Republica Moldova”.

„Este Republica Moldova polarizată doar în ceea ce priveşte schimbarea sistemului electoral? Răspunsul este foarte evident negativ, ţara noastră este polarizată în general, pe toate subiectele importante. Dar în mod special este polarizată atunci când vorbim de geopolitică, inclusiv de parcursul european. Din păcate! Asta este însă realitatea şi dacă am sta sa punem în practică doar subiectele unde nu există polarizare, nu am mai face nimic”, cosideră Andrian Candu. „Polarizare este şi când vorbim de Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală, polarizare a fost şi este pe tema reformei pensiilor, polarizare e şi când vorbim despre alte reforme importante, polarizare a fost şi când am semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană”, mai scrie şeful Legislativului.

„Mă întreb, care ar fi fost avizul Comisiei de la Veneţia în acele condiţii? Era să nu recomande semnarea acordului, deoarece este polarizare şi nu exista susţinere totală din partea cetăţenilor sau a societăţii?

În ciuda presiunilor opoziţiei şi a oamenilor care nu-şi doreau schimbarea vectorului ţării, atunci, noi am ţinut cont de dorinţa majorităţii şi ne-am asumat semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere cu UE care, la fel ca şi schimbarea sistemului electoral pe care vrem s-o facem acum, a avut un impact puternic asupra transformării Republicii Moldova.

Diferenţa între atunci şi acum este că modificarea sistemului de vot are o susţinere covârşitoare atât în legislativ, cât şi în societate. Proiectul a fost votat în prima lectură de 74 de parlamentari, iar 61% dintre cetăţenii statului îşi doresc schimbarea, în timp ce doar 29% vor menţinerea actualului sistem electoral”, susţine Andrian Candu.

„La fel ca şi atunci, noi ne asumăm cu toată responsabilitatea schimbarea actualului sistem electoral care a eşuat şi, implicit, reformarea clasei politice.

Le vom acorda cetăţenilor dreptul de a alege deputaţii în cel mai democratic şi transparent mod, de a-i alege în mod direct, aşa cum le-au promis în alegeri aproape toate partidele, inclusiv cele care astăzi încearcă sa nu le respecte acest drept.

Republica Moldova are nevoie de această reformă, pentru ca în legislativ să acceadă aleşi responsabili şi care să contribuie la dezvoltarea ţării şi nu la devastarea ei prin furturi şi spălătorii de bani, care să creeze un mediu şi un nivel de viaţă decentă, să muncească pentru cetăţeni şi nu pentru interesele proprii sau de grup, pentru ca ţara noastră să se apropie cât mai mult de valorile europene şi de integrarea europeană.  Oamenii îşi doresc schimbarea clasei politice, iar schimbarea sistemului electoral este un prim pas în acest sens”, a conchis preşedintele Parlamentului.

2 COMENTARII

  1. Macar cineva vrea sa faca ceea ce cer cetatenii! Ma uit cum al de Maia si Nastase se fac intr-o ureche si nu vad ca lumea vrea aceasta schimbare. La protestul lor au iesit vreo 3000 de oameni, comparativ cu vreo 15 000 care au iesit sa sustina schimbarea

Comments are closed.