CE aprobă o recapitalizare preventivă a celei mai vechi bănci din lume

0
234

Comisia Europeană a aprobat o „recapitalizare preventivă” de 5,4 miliarde de euro a celei mai vechi bănci din lume, Monte dei Paschi di Siena (MPS), ceea ce reprezintă de facto naţionalizarea grupului italian. Banca, cu sediul în Siena, înfiinţată în 1472, a solicitat în decembrie ajutor de stat, deoarece nu a reuşit să găsească un investitor privat important. A patra bancă italiană trebuia să strângă o sumă totală de cinci miliarde de euro, prin vânzarea de acţiuni şi schimbul de datorii pe acţiuni, în caz contrar riscând să fie închisă, o mutare care ar fi subminat încrederea în sectorul bancar din peninsulă, scrie incomemagazine.ro.

„Am aprobat injecţia de capital a autorităţilor de la Roma în MPS în conformitate cu reglementările UE, ceea ce va ajuta banca să-şi îndeplinească necesităţile de capital în cazul în care condiţiile economice se înrăutăţesc în mod neaşteptat”, a declarat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager.

Ministrul italian al Economiei, Pier Carlo Padoan, a afirmat: „Decizia reprezintă un punct de cotitură pentru MPS şi pentru sectorul bancar italian. În urma injecţiei de capital, banca va fi controlată în proporţie de 70% de Guvernul de la Roma”.

Guvernul italian a dat asigurări că va acţiona în conformitate cu reglementările UE, ceea ce înseamnă că unii deţinători de bonduri Monte dei Paschi vor fi forţaţi să accepte pierderi, astfel încât contribuabilii să nu fie nevoiţi să achite întreaga sumă necesară pentru salvarea Monte dei Paschi.

Padoan a declarat că MOS va vinde aproape în întregime stocul de credite neperformante, de peste 28 de miliarde de euro, până la mijlocul anului viitor.

Utilizarea fondurilor pentru sectorul bancar va înrăutăţi şi mai mult situaţia Italiei, ţara cu cel mai ridicat nivel al datoriei publice din zona euro după Grecia. Cei 20 de miliarde de euro vor majora datoria ţării la peste 134% din PIB. Suma totală alocată până acum de statul italian pentru salvarea băncilor depăşeşte 20 de miliarde de euro, scrie agerpres.