Ce se întâmplă cu economia mondială. Anunțul făcut de FMI

0
228

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a menţinut estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2017 şi 2018, potrivit raportului actualizat „World Economic Outlook”, publicat luni de instituţia financiară internaţională, transmite Reuters.

PIB-ul global va înregistra un avans de 3,5% anul acesta şi de 3,6% anul viitor, similar cu prognoza publicată în aprilie de FMI.

În Europa emergentă (unde este inclusă şi România), economia va creşte cu 3,5% în 2017 şi cu 3,2% în 2018, faţă de un avans de 3% şi, respectiv, 3,1% previzionat anterior de FMI.

„Deşi pe termen scurt riscurile la adresa previziunilor de creştere a economiei mondiale par echilibrate în mare parte, ele rămân înclinate în jos pe termen mediu”, se arată în raportul FMI dat publicităţii în capitala Malaeziei, Kuala Lumpur.

Expansiunea zonei euro ar urma să ajungă la 1,9% anul acesta şi la 1,7% anul viitor, mai mult cu 0,2 puncte procentuale şi, respectiv, 0,1 puncte procentuale decât estima FMI în aprilie, datorită „ritmului solid de creştere al cererii interne”.

În schimb, FMI a înrăutăţit estimarea privind evoluţia Marii Britanii, din cauza activităţii economice sub aşteptări în primul trimestru din 2017. Conform noilor prognoze, PIB-ul Regatului Unit ar urma să înregistreze un avans de 1,7% anul acesta, cu 0,3 puncte procentuale mai puţin decât estima FMI în aprilie. Pentru anul viitor, previziunile de creştere au fost menţinute la 1,5%.

În China, FMI se aşteaptă la un avans mai solid în 2017, de 6,7%, cu 0,1 puncte procentuale mai mult decât estima în aprilie, şi de 6,4% în 2018, cu 0,2 puncte procentuale mai mult decât estimarea precedentă.

În aprilie, Fondul Monetar Internaţional a revizuit în creştere, de la 3,8% până la 4,2%, estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an. De asemenea, FMI şi-a îmbunătăţit uşor şi estimările privind ritmul de creştere înregistrat de economia României în 2018, până la 3,4%, faţă de avansul de 3,3% preconizat în toamna anului trecut.

Sursă: Agerpres