Câteva idei despre schimbarea puterii în Repubica Moldova

0
288

Transferul de putere de la PDM spre Alianta hibrida Acum plus PSRM s-a petrecut in mod pasnic.

In ziua de 14 iunie reprezentantul Romaniei, ai UE si Ambasadorul SUA, au avut intilniri cu Vlad Plahotniuc si conducerea PD si au avut un rol decisiv in transferul de putere. Avem la guvernare un parteneriat hibrid si instabil ACUM-PSRM, care are la baza o intelegere geopoplitica intre UE/Rusia si SUA. Federația Rusă a revenit geopolitic în R. Moldova, in baza unei intelegeri de ordin tactic cu UE și SUA, care au prevazut izolarea PDM și a lui Vladimir Plahotniuc.

Kremlinul a decis ca PSRM, aflat sub controlul sau sa faca alianta de guvernare cu Blocul Acum si UE/SUA au fost pusi in fata unei solutii in care nu mai era loc pentru PD. Drept scop afisat al Aliantei hibrid ACUM/PSRM, Rusia si UE/SUA au enuntat epurarea instituțiilor statului si dezoligarhizarea țării. Dar au decis aminarea subiectelor strategice privind direcția geopolitică a R. Moldova , spre UE sau spre UEE, dar și a reintregirii teritoriale prin federalizarea R. Moldova.

Toate cele trei fractiuni care constitutie actuala guvernare inteleg ca au facut o intelegere temporara, care se poate prabusi oricind. Ii uneste dorinta de a curati structurile de oamenii PDM, de a prelua conducerea efectiva in toate ministerele si subdiviziunile si de a-si subordona justitia si procuratura. De asemenea actuala guvernare are nevoie de a trece de alegerile locale, de a prelua puterea in administratia locala si de a testa electoral eventualele pierderi reesind din alianta hibrida.

Cel mai probabil alegerile anticipate parlamentare vor avea in cursul anului 2020, probabil impreuna cu alegerile prezidentiale. Cel mai vunerabil in actuala constructie, este Guvernul si Premierul Maia Sandu, care oricind poate fi demis cu o simpla majoritate parlamentara. Este important si comportamentul PDM, daca va rezista , sau nu, ca fractiune mare de circa 25 de mandate, vor reusi sa revina la guvernare in caz de cadere a guvernarii PSRM/Acum. Alianta hibrida ACUM/PSRM este in luna de miere, evenimentele majore vor incepe in septembrie in preajma alegerilor locale.