Companiile suspectate de implicare în alegerile prezidențiale din SUA (2016) sunt în atenția judecătorilor americani

0
56

Judecătorul de district al SUA, Dabney Friedrich, a dat joi, 27 de februarie, avocaților firmei Concord Management and Consulting termen până la sfârșitul zilei de vineri – 28 februarie- pentru a explica de ce clientul lor nu ar trebui să fie pedepsit civil pentru că a lipsit un termen stabilit de instanță pentru a oferi anumite documente, în ceea ce instanța consideră că ar fi un act de dispreț față de ordinele judecătorești, notează Europa Liberă.

Washingtonul a impus anul trecut sancțiuni mai multor entități și persoane asociate Agenției pentru Cercetare pe Internet (IRA) și finanțatorul rus Evgheni Prigojin, cu legături strânse cu Kremlinul, în legătură cu amestecul rus în alegerile prezidențiale americane din 2016.

IRA, o organizație din Sankt Petersburg, cunoscută în presă sub numele de „ferma de trolli” din Rusia, a fost menționată în repetate rânduri de procurorul special al Statelor Unite ale Americii, Robert Mueller, în investigația sa cu privire la ingerința rusă în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA.

În februarie 2018, Departamentul de Justiție a condamnat IRA și Concord Management and Consulting and Concord Catering, precum și pe Prigojin însuși și alte 15 persoane ruse pentru presupuse fraude „în scopul interferenței cu procesele politice și electorale americane, inclusiv cu alegerile prezidențiale din 2016”.

Concord a fost acuzată de conspirație pentru rolul său în alegerile americane, încercînd să semene discordie în Statele Unite, să dividă electoratul și potențial să-l ajute pe candidatul republican Donald Trump și să îi dăuneze adversarei sale Hillary Clinton, candidata democraților.

Prigojin controlează firma de securitate privată Vagner, care a trimis mercenari ruși să lupte în Ucraina, Siria și în mai multe țări africane. Judecătorul a ordonat reprezentanților companiei să se prezinte în instanță pe 2 martie pentru o audiere în legătură cu ceea ce instanța consideră că ar fi un act de sfidare a unui ordin judecătoresc. Concord a încercat, de câteva ori, fără succes să blocheze cazul. Procesul este programat să înceapă cu o audiere de selecție a juriului pe 1 aprilie. După luni de anchetă, procurorul special Mueller a documentat ingerințele electorale ale Rusiei în alegerile din 2016, dar a spus că nu a găsit dovezi suficiente pentru a demonstra o conspirație între campania electorala a candidatului Donald Trump și oficiali de la Moscova.

Cazul Concord este unul dintre ultimele cazuri rămase legate de investigațialui Mueller.