Conferenţiar universitar, despre SISTEMUL ELECTORAL MIXT: Vor avea de câştigat şi cetăţenii, şi regimul democratic

4
275

Conferentiarul universitar Alexandu Solcan, membru al catedrei Știinţe Politice de la USM, prezintă o serie de avantaje ale sistemului electoral mixt.

„În urma aplicării sistemului mixt, vor avea de câștigat atât cetățenii, în particular, prin apropierea deputatului de alegător, cât și regimul democratic, în general, prin afirmarea partidelor politice în calitatea lor definitorie de sisteme politice deschise. Acesta ar crea oportunități pentru o reconfigurare reală a spațiului public de la noi și ar crea premise pentru formarea unei culturi politice participative și a unei elite politice responsabile”, scrie Alexandru Solcan, într+un editorial publicat de portalul deschide.md.

„Avantajele sistemelor electorale mixte: având două buletine de vot, cetăţenii pot opta pe două planuri: la nivelul circumscripţiei electorale şi la cel naţional. Cu două buletine de vot este mai uşor – pentru partidele minoritare – să obţină reprezentarea în Parlament. Teoria spune că sistemul mixt care, în proporţii diferite, combină cele două tipuri de scrutine (majoritar și proporțional), pare a rezolva într-o manieră acceptabilă atât problema reprezentării alegătorilor în organele legislative, cât şi formarea majorităţilor necesare guvernărilor stabile”, consideră autorul citat.

„Candidații aleși în circumscripții uninominale, chiar și cu susținerea partidelor, vor dispune de mai multă legitimitate de a-și susține punctul de vedere în adoptarea unei decizii, în cadrul fracțiunilor din care vor face parte ulterior. Dar, principalul, vor fi persoane în fond integre, competente, carismatice pentru care „politica este o profesie și o vocație, vorba lui Max Weber”, mai scrie Solcan.

4 COMENTARII

  1. Pina la urma nu mai conteaza asa de tare cine vine cu recomandari daca 500 mii din cetateni s-au expus pentru acest sitem. Sper ca toate aceste bodoganeli sa nu ramina doar la nivel de presa.

  2. Pai ce în dracu, nu trebuie sa susținem acest sistem odată ce va veni în benificiu cetățenilor deoarece ar putea într-un oarecare mod aduce și benificii și democraților? Atunci hai sa trăim rău deoarece iar putea și altora sa le fie bine

  3. Noua nu ne trebuie mixt, noua ne trebuie uninominal, ca in genere sa excludem partidele, sa votam doar deputatii de la noi din raioane care sa ne reprezinte. asa avem de cistigat doar noi. Ori ce, democratii trag nadejde ca o sa votam deputati de-a lor? 😀

  4. Deja și oamenii de știință au ajuns la un compromis. Oricum, cred că în cazul sistemului electoral mixt, diferența dintre deputații votați conform listelor de partid și cei regionali va fi covîrșitoare și tot la uninominal.

Comments are closed.