Curtea Constituțională: Șeful statului nu poate înainta un candidat pentru funcția de premier, în lipsa unui Parlament funcțional

0
22

La Chișinău, Curtea Constituțională a decis că șeful statului nu poate înainta un candidat pentru funcția de premier, în condițiile în care nu există organele de conducere ale Parlamentului. Înalta instanță a examinat, miercuri, sesizarea președintelui Igor Dodon, care i-a cerut precizări suplimentare în legătură cu procedura desemnării premierului, în lipsa unui Parlament funcțional.

Potrivit agenției IPN, citată de Europa Liberă, Curtea a constatat că pentru a înainta un candidat la funcția de prim-ministru, șeful statului trebuie să aibă, în primul rând, un partener de dialog instituțional în persoana președintelui Parlamentului, iar în al doilea rând trebuie să fie alese organele care fac posibilă convocarea Parlamentului în ședințe.

La aproape trei luni după alegeri, formațiunile parlamentare nu au reușit să cadă de acord asupra unei formule de guvernare. Termenul limită în care Parlamentul poate numi un nou Guvern este 21 iunie, după care şeful statului este în drept să dizolve legislativul și să anunțe alegeri anticipate.

LĂSAȚI UN MESAJ