Departamentul de Stat: Rusia se expune unor noi sancţiuni americane

0
115

Rusia nu a îndeplinit condiţiile puse de Statele Unite după otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal în Regatul Unit şi, prin urmare, se expune unor noi sancţiuni americane, a anunţat marţi Departamentul de Stat, scrie paginaderusia.ro.

„Astăzi, Departamentul de Stat a informat Congresul că nu este în măsură să certifice că Federaţia Rusă a îndeplinit condiţiile” prevăzute de o lege americană din 1991 privind armele chimice, a afirmat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane Heather Nauert într-o declaraţie transmisă AFP.

La începutul lui august, administraţia lui Donald Trump a ajuns la concluzia că autorităţile ruse au fost în spatele atacului comis în primăvară în Anglia cu agentul neurotoxic Noviciok. În consecinţă, aceasta a impus o primă serie de sancţiuni economice contra Moscovei, asupra exportului anumitor produse tehnologice şi vânzării de arme Rusiei.

Pe baza acestei legi din 1991, Washingtonul a acordat Rusiei un termen de 90 de zile, până la 6 noiembrie, pentru a declara că nu mai utilizează arme chimice sau biologice, a se angaja să nu mai facă acest lucru pe viitor şi a permite inspecţii care să verifice eliminarea lor.

Potrivit guvernului american, autorităţile ruse nu au îndeplinit aceste condiţii.

Legea prevede prin urmare noi sancţiuni.

„Departamentul de Stat a început consultări cu Congresul asupra următoarelor etape”, a explicat Heather Nauert. „Intenţionăm să respectăm termenii legii, care impune aplicarea unor sancţiuni suplimentare”, a adăugat ea.

Oficiali americani au atenţionat în ultimele săptămâni că aceste măsuri ar fi „severe”.

Anunţul din vară privind prima serie de sancţiuni, deşi cu caracter limitat, a fost suficient pentru ca pieţele financiare ruse şi cursul rublei să se prăbuşească, aminteşte AFP.