Deputatul PDM Vladimir Cebotari a rămas fără imunitate parlamentară

0
157

Parlamentul a aprobat joi, 19 septembrie, solicitarea Procurorului general interimar, Dumitru Robu, de ridicare a imunității parlamentare a deputatului PDM, Vladimir Cebotari. Pentru ridicarea imunităţii au votat 53 de parlamentari, deputaţii democraţi nu au participat la vot şi au părăsit sala de şedinţe, comunică MOLDPRES.

În dimineața curentă, Procurorul general interimar a solicitat şi ridicarea imunităţii deputatului din Partidul ȘOR, Petru Jardan. Solicitarea a fost amânată, deoarece legislatorul nu se află în ţară.

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a prezentat, în plen, motivul pentru care a cerut ridicarea imunităţii deputatului democrat, Vladimir Cebotari, şi a specificat că ”au fost administrate probe concludente, ce indică asupra bănuielii că deputatul Vladimir Cebotari, în perioada anului 2013, prin folosirea situaţiei de serviciu, cu depăşirea atribuţiilor de serviciu, în interesul unui grup criminal organizat, a preluat controlul asupra întreprinderii de stat Aeroportul Internaţional Chişinău”.

Parlamentarul este suspectat de delapidarea averii statului, abuz de putere şi abuz în serviciu.

Vladimir Cebotari a ţinut un discurs la tribuna Parlamentului, în care a precizat că a fost avertizat de mai mulţi colegi că i se va retrage imunitatea.

“Eu ştiu ce urmează, dar eu am venit intenţionat în ţară, în speranţa că îmi vor fi adresate întrebări, să vedem totuşi ce ilegalităţi am comis. Să fie foarte clar de ce eu sunt acuzat: eu sunt acuzat că am fost membru al unei comisii care a efectuat o evaluare tehnică şi care în mod special a aprobat includerea taxei de modernizare în conţinutul contractului de concesionare a aeroportului. Prima hotărâre de guvern a fost aprobată în 2012, eu nu am avut nicio calitate în acel guvern. Cine erau membrii guvernului atunci? Nu doamna Maia Sandu?”, a opinat Cebotari.

Fracțiunea PDM a calificat cererile de retragere a imunității parlamentare ”drept răfuială politică”.

Anterior, majoritatea parlamentară a mai ridicat imunitatea lui Ilan Șor, condamnat de prima instanță în dosarul fraudei bancare, şi a deputatelor Marina Tauber și Reghina Apostolova.