Despre Formatul Normandia şi efectele sale

0
279

La 9 decembrie, a avut loc summitul de la Paris, în formatul Normandia, la care au participat pe lângă președinții Ucrainei și Rusiei, cancelarul Germaniei, Angela Merkel și președintele Franței Macron. La final, s-a dat publicității un comunicat, care insa nu contine prevederi senzationale .
https://www.president.gov.ua/ru/news/zagalni-uzgodzheni-visnovki-parizkogo-samitu-v-normandskomu-58797

Zelenschi si Putin au declarat ca sunt multumiti ca s-a reluat dialgul dupa trei ani in formatul Normandia.
Ambasadorul Ucrainei in Romania a declarat, despre summitul de la Paris ca este mai mult un succes decât înfrângere.

In calitate de realizari putem mentiona, citeva înțelegeri importante privind încetarea focului, schimbul de prizonieri și extinderea misiunii OSCE.
Zelenschi a mers la  summit avind in spate o presune enorma din partea unor partide,  care cereau să nu accepte nici un fel de compromis care să ducă la federalizare,  să nu accepte alegeri în zonele ocupate, controlate de separatiștii pro-ruși, pina la evacuarea trupelor rusești, si pina la preluarea controlului asupra graniței de stat dintre Ucraina și Rusia în sectorul Lugansk și Donețk.

De mentionat, ca despre Crimeea nu s-a discutat nimic, insa in comunicatul final a fost inclusa formula Steinmeier, care trebuie sa fie implementata in legislatia ucraineana.
Unii experti au comentat ca aceasta formula ar fi in detrimentul interesului national al Ucrainei si ca ar conduce spre federalizare.

De fapt discutiile contradictorii sunt despre adoptarea unei legi privind statutul special al zonelor controlate de separatiștii din Donbass.
Kremlinul insista in baza intelegerilor de la Minsk pe introducerea modificarilor in Constitutia Ucrainei, pe cind Kievul oficial pune conditii , gen preluarea controlului asupra frontierei, inainte de adoptarea legii privind statutul special.
Presedintele Zelenschi a declarat ca timp de un an va fi elaborata o noua lege privind statutul special al Donbasului.

In ceea ce priveste R.Moldova , este pozitiv faptul ca in rezultatul negocierilor dintre Putin si Zelenschi, s-a ajuns la un compromis in ce priveste tranzitul gazelor prin Ucraina.
Exista o intelegere pentru a semna un contract intre Gazprom si Naftogaz, pina la 31 decembrie.
Un alt semnal important este pentru separatistii transnistreni, ca visele lor pentru independenta sunt iluzorii.
Kremlinul este dispus si in cazul separatismului din Ucraina dar si a regiunii transnistrene, sa accepte statute speciale pentru acestea in cadrul Ucrainei si R.Moldova.

Roman Mihăeş