Deutsche Bank se pregătește de procese și amenzi imense pentru spălarea banilor din Rusia

0
23

Deutsche Bank AG, cea mai mare bancă din Germania, se așteaptă la amenzi, procese și posibila urmărire penală a conducerii superioare pentru rolul său în schema de spălare a banilor clienților ruși în valoare de până la 20 miliarde de dolari, scrie The Guardian, care citează raportul intern al băncii, scrie paginaderusia.ro.

Banca recunoaște riscul ridicat ca autoritățile de reglementare din SUA și Marea Britanie să aplice „măsuri disciplinare semnificative” împotriva acesteia. De asemenea, Deutsche Bank admite că scandalul a provocat daune „brandului sau global” și probabil va conduce la pierderea încrederii investitorilor și la scăderea valorii de piață.

Deutsche Bank a fost implicată într-o imensă schemă de spălare a banilor, denumită „spălătoria globală”. Interlopi ruși cu legături la Kremlin și FSB au folosit între 2010 și 2014 o schemă de transferare a banilor în sistemul financiar occidental. Cifra de afaceri a fondurilor rulate în cadrul acestei scheme ar putea fi de circa 80 miliarde dolari, potrivit anchetatorilor.

În ianuarie 2017, banca a fost amendată cu 425 milioane dolari de către Statele Unite pentru schema de „tranzacții în oglindă” cu acțiuni din Rusia. Ca urmare a acestor operațiuni, în perioada 2011-2015, aproximativ 10 miliarde de dolari au fost retrași din Rusia. În acelasi caz, autoritățile britanice au amendat banca cu suma de 163 milioane de lire sterline (213 milioane de dolari).

Deutsche Bank ar putea fi implicată și în scandalul bancii Danske Bank, care este acuzată că a derulat tranzacții suspecte de miliarde de dolari prin filiala sa din Estonia.