Dezvăluiri INCENDIARE: Banca de stat rusă Gazprombank – implicată în scheme de corupție

0
107
Pedestrians walk past a OAO Gazprombank bank branch in Moscow, Russia, on July 17, 2014, Gazprombank sign and logo in window of bank branch, Various general views pedestrians walk past Gazprombank branch, Sign with logo at entrance to bank, General views a Gazprombank logo sits on a sign outside a bank branch with the Kremlin on the skyline beyond at dusk

Cetățeanul venezuelean Abraham Edgardo Ortega, în vârstă de 51 de ani, fost director financiar al PDVSA (compania petrolieră de stat din Venezuela, al cincilea exportator de hidrocarburi din lume), a pledat vinovat în procesul in care este acuzat de complot cu o companie franceză și o bancă rusească în vederea spalarii banilor, se arata in comunicatul publicat pe site-ul Departamentului de Justiție al SUA pe 31 octombrie, scrie paginaderusia.ro.

Jurnalistii Reuters au aflat ca firma franceza si banca ruseasca sunt de fapt concernul anglo-francez Perenco, respectiv Gazprombank Rusia. Cele doua companii l-au mituit pe oficialul venezuelean, Ortega primind de la reprezentanții băncii ruse suma de doua milioane de dolari și alte trei milioane de dolari de la Perenco.

În schimb, directorul financiar al PDVSA a ajutat aceste companii să obțină „prioritate” la participarea în companii mixte cu concernul petrolier venezuelean, dar și acordarea de împrumuturi pentru PDVSA.

Potrivit Reuters, acesta este primul caz de corupție in sectorul petrolier din Venezuela, în care au fost implicați reprezentanți ai marilor corporații străine.

În total, Ortega a primit mită 17 milioane de dolari de la diverse companii. Potrivit Procuraturii din Florida, el a păstrat acești bani în bănci din SUA, Elveția și Bahamas.