DEZVĂLUIRI INCREDIBILE din culise: Vezi ce a cerut la Chișinău vicepremierul rus Rogozin!

0
5343

Moscova a propus Chișinăului o „foaie de parcurs” pentru restabilirea relațiilor comerciale cu Rusia. Unele mass-media cred că Kreminul a prezentat Moldovei cereri imposibil de realizat. Moscova îi cere Chișinăului sa se intoarca la vechile acorduri semnate încă în cadrul CSI, iar acest lucru, potrivit unei surse din Ministerul moldovean al Afacerilor Externe, constituie de fapt o renunțare la acordul încheiat cu UE.

„Nezavisimaia Gazeta” scrie că aceasta turnura ar fi trebuit sa fie prevăzută la Moscova, când Dmitri Rogozin, vicepremierul rus, a prezentat ”planul imposibil” partenerilor moldoveni. Dar, Rogozin a confirmat că, dacă în relațiile dintre Moldova și UE nu se va schimba nimic, atunci status quo-ul va rămâne.

„Vor fi necesare schimbări majore, va fi necesar un dialog al Chișinăului cu Bruxelles pe o serie de poziții pe care le considerăm fundamentale, iar ele sunt trecute în” foaia de parcurs „, – a declarat vicepremierul rus.

Guvernul din Moldova încă mai speră intr-o întelegere cu Moscova, dar fără costuri radicale pentru direcția europeană. Cu toate acestea, oficialii moldoveni sunt surprinsi de refuzul Rusiei de a face compromisuri, in conditiile in care Moldova este dispusa la concesii.

La randul sau, publicația „Kommersant” notează că perspectivele de întoarcere pe piața rusă a produselor moldovenești – vinuri, fructe și legume – sunt mentionate în document destul de vag: se propune să se continue cooperarea în domeniul siguranței produselor și să se lucreze în directia deschiderii pietelor de fructe și legume. Cu toate acestea, „ponderea comerțului exterior al Moldovei in balanta Federației Ruse este de 0,2%”, asa ca ”nimic urgent” în comerțul reciproc.

Sursele ziarului din guvernul rus au declarat că partea moldovenească a analizat propunerea și a trimis deja răspunsul său. „O parte din propunerile noastre au fost eliminate sau corectate. Și adăugate altele”- a declarat sursa publicației. Despre ce este vorba, a refuzat sa precizeze.

Sursa: paginaderusia.ro