Diplomat SUA: Militarii americani vor distruge rachetele rusești!

0
135

Statele Unite iau în calcul distrugerea rachetelor rusești care încălca Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare (INF Treaty), a declarat marți ambasadorul SUA la NATO, Kay Bailey-Hutchinson, scrie paginaderusia.ro.

Diplomatul a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă că Statele Unite ar putea oferi dovezi aliaţilor privind încălcările Rusiei și a cerut Moscovei să sisteze orice dezvoltari de rachete interzise, în caz contrar, armata americană va încerca să distrugă sistemele rusești de rachete înainte ca acestea să înceapă să funcționeze, transmite Reuters.

„Vom lua în considerare posibilitatea eliminării rachetei rusești, care amenință oricare dintre țările aliate”, afirmă diplomatul american.

Ea a remarcat că contramăsurile pregătite de SUA sunt menite să oprească presupusa creare a armelor interzise de către Rusia.

Acordul încheiat între SUA și URSS în 1987 interzice crearea și utilizarea de rachete cu lansare de la sol cu ​​o rază mai mare de 500 km.

Statele Unite au acuzat în repetate rânduri Rusia de încălcarea acestui tratat dezvoltand sisteme de rachete cu rază medie de acțiune. Moscova neagă acest lucru. Potrivit părții americane, sistemele interzise ar permite Rusiei să realizeze un atac fulger asupra Europei utilizand rachete cu focoase nucleare.

Anul trecut, administrația americană a anunțat că SUA vor dezvolta propriile sisteme de rachete cu lansare de la sol, dacă Rusia nu va opri activitatile care încalcă tratatul menționat.

Luna trecută, publicatia Breaking Defence a scris că, pentru prima dată de la prăbușirea URSS, Departamentul Apărării al SUA dezvoltă un sistem de rachete cu o raza de actiune de 1.600 de kilometri.