Dodon TULBURĂ APELE în presa de la Moscova: Moldova nu are nevoie de armată!

0
545

Moldova este o țară neutră și, prin urmare, trebuie să renunțe la forțele sale armate, a anunțat președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, într-un interviu acordat ziarului rusesc „Nezavisimaya Gazeta”, comentând statutul Transnistriei în cazul revenirii sub controlul Chișinăului.

„Trebuie să avem un stat comun, un buget comun, sistem bancar, o politică externă comună … Granițele comune sunt obligatorii, dar nu avem nevoie de armată”, a spus Dodon, citat de paginaderusia.ro.

Potrivit presedintelui prorus, Moldova nu este amenintata de conflicte militare.

„Moldova este o țară neutră, deci nu ar trebui să existe forțe armate în ea – nici la stânga, nici la  dreapta Nistrului. Cu cine am putea să luptăm?” adăugă Dodon.

Trebuie mentionat că in istoria contemporana au existat state care si-au proclamat neutraliutatea, dar acest lucru nu a impiedicat tarile vecine sa incerce sa le ocupe partial sau total. Putem aminti cazul Finlandei, care si-a proclamat neutralitatea in 1935, pentru ca 4 ani mai tarziu sa fie atacata de URSS, sau Ucraina – neutra din 1990, atacata de forte armate ruse in 2014.

În ceea ce priveste neutralitatea proclamata constitutional de catre Republica Moldova, Igor Dodon, ca fost absolvent al Facultatii de Drept, trebuie sa stie ca acest lucru este de facto fals, deoarece părți ale fostei Armatei a 14-a ruse sunt in continuare prezente pe teritoriul Moldovei.

De fapt, pentru un demers similar ca sens, fostul presedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, care a propus la vremea sa reducerea efectivului fortelor armate ucrainene, este in prezent judecat pentru tradare de tara. Unul din capetele de acuzare este ca prin actiunile sale ca sef al statului si comandant suprem a periclitat capacitatea de aparare a Ucrainei.