Dodon tulbură din nou apele: Moldova a fost și va rămâne teritoriul canonic al Patriarhiei Moscovei

0
111

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, fost lider marcant al Partidului Comunistilor, în calitatea sa de ”persoana ortodoxă” se arată ”profund îngrijorat de situația creata in lumea ortodoxă”. Totodata, Dodon afirma că Republica Moldova a fost și va rămâne teritoriul canonic al Patriarhiei Moscovei, potrivit agentiei de presa ruse TASS.

„Propun să organizam Sinodul Pan-ortodox pe teritoriul Moldovei. Situația care s-a dezvoltat în lumea ortodoxă mă determină pe mine, o persoană ortodoxă, să regret și să mă îngrijorez profund”, a spus Dodon,  citat de paginaderusia.ro.

Fostul comunist a asigurat că „Moldova a fost și va rămâne teritoriul canonic al Patriarhiei Moscovei”.

„Mitropolia Moldovei a fost înființată în 1813 prin eforturile marelui nostru sfânt Gavriil Bănulescu-Bodoni în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse și rămânem credincioși bisericii noastre unice“ – a spus Dodon.

Reamintim că, la 11 octombrie, Sinodul Patriarhiei de Constantinopol a anulat anatema impusa de Biserica Ortodoxa Rusa împotriva ierarhilor ucraineni Filaret și Macarie. În plus, Constantinopolul a anunțat restaurarea drepturilor sale asupra Mitropoliei de Kiev și a anulat Tomosul de acum mai bine de 300 de ani cu privire la transferul acestei mitropoliei în administrarea Moscovei.

Luni, 15 octombrie, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a anuntat ruperea comuniunii euharistice cu Patriarhia Constantinopolului.