Dragostea în Evul Mediu. De ce mulţi dintre locuitorii Parisului făceau amor în grajd

0
144

Cultura europeană medievală se deosebeşte mult de cea contemporană, însă are şi multe asemănări. Idei străvechi legate de sexualitate şi corpul uman sunt teme dezbătute şi în prezent, scrie realitatea.net.

Potrivit istoricului american Ruth Mazo Karras, s-au păstrat mai multe surse documentare despre sexul în Evul Mediu. Unele dintre cele mai interesante documente sunt procesele verbale ale şedinţelor judecăţilor bisericeşti. În Europa Occidentală, în vizorul bisericii se aflau toate legile care se refereau la moralitate. Din această cauză, astfel de cazuri erau analizate de complete de judecată bisericeşti, nu de cele seculare.

Procesele-verbale păstrate peste ani ne permit să aflăm despre viaţa oamenilor acelei epoci. Spre exemplu, unul dintre participanţii la un astfel de proces declara că este căsătorit cu partenerul său, în timp ce celălalt nega acest lucru. Acest caz se întâmpla încă de atunci, când legământul nu trebuia să fie încheiat de un preot. În declaraţiile lor, martorii pomeneau despre cuvintele pe care partenerii şi le spuneau unul altuia în intimitate, îşi aminteau cine mai participa la încheierea căsătoriei sau cum mergeau în dormitor.

Din protocoalele judecătoreşti ale Parisului medieval, Karras precizează că locuitorii oraşului făceau deseori sex în grajdurile pentru cai. Acest fapt se explică prin faptul că bărbaţii care munceau ca servitori dormeau în grajd, iar atunci când se însurau şi îşi aduceau soţiie „în dormitor” se avea în vedere că le aduceau în grajd. În acest mod, datorită depoziţiilor personale, procesele-verbale ale şedinţelor de judecată ne oferă o imagine despre modul în care locuiau oamenii, notează adevarul.ro.