E ȘOCANT: Cum au fost „cumpărați” politicieni europeni

0
85

Organizaţia nonguvernamentala Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) a dat publicatii rezultatul unei ample investigatii jurnalistice legata de sistemul global de mituire si coruptie inventat de liderii Azerbaidjanului. Printre cei care au primit bani din partea acestora se numara importante personalitati ale UE, Adunarii Parlamentare a UE, UNESCO, dar si ziaristi si politicieni de rang mai mic. Operatiunile de transfer au fost realizate prin intermediul unor institutii daneze, britanice si azere, scrie incomemagazine.ro.

Liderii azeri au coordonat un fond secret Azerbaijani Laundromat, care mituia europeni de renume, cumpara obiecte de lux si spala bani prin intermediul unor companii britanice semitransparente. Suma totala se ridica, potrivit anchetei OCCRP la 2,9 miliarde de euro.

Potrivit datelor colectate, pe durata a doi ani, din 2012 pana in 2014, au fost efectuate peste 16.000 de plati. O parte din bani au ajuns in buzunarele unor politicieni si jurnalisti, in cadrul unei operatiuni de lobby internationale de neutralizare a criticilor la adresa conducerii azere si pentru promovarea unei imagini pozitive a acestui stat bogat in petrol.

Banii destinati acestor actiuni ajungeau in companii britanice prin sistemul financiar occidental. Una dintre cele mai mari banci europene, Danske, efectua plati prin filiala ei din Estonia. Din documentele financiar-bancare reiese ca numeroase plati s-au facut pe numele unor fosti membri ai Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (PACE), precum Edward LIntner, fost deputat german din partea CSU sau italianul Luca Volonte.

Platile se efectuau pe fondul criticilor aduse Azerbaidjanului pentru incalcarea drepturilor omului, pentru arestarea activilor si a jurnalistilor. In 2010, Lintner a infiintat o societate germano-azera, pentru care a primit 819.000 de euro. Volonte a beneficiat pentru ca a sustinut cauza Azerbaidjanului si s-a opus adoptarii unor masuri de pedeapsa, de 2 milioane de euro, ajunsi la destinatie prin intermediul fondului acestuia, Novae Terrae, inregistrat in Italia.

Mari sume de bani au fost chetuite pentru operatiuni de lobby. Astfe, potrivit investigatiei mentionate, in 2014, fostul producator CNN Eckart Zager, stabilit la Londra, a primit, la randul sau, aproape 2 milioane de euro: campania lui de PR a sustinut activ punctele de vedere ale guvernului azer.

Pe de alta parte, aceleasi documente arata ca banii azeri erau folositi si in alte scopuri. Astfel, peste 2,9 miliarde de euro au fost destinate diferitelor companii, din care 50 de milioane au intrat in conturile unor persoane private. Multi dintre beneficiar sunt firme de retail si servicii din Europa occidentala. Dupa toate probabilitatile, provenienta banilor era cunoscuta.

Din 200 de transferuri efectuate in Marea Britanie, o mare parte au avut legatura cu sistemul de invatamant. In 2014, spre exemplu, 89.300 de euro au fost trimisi scolii internat Queen Ethelburga’s Collegiate, alte sume ajungand la colegiul Bellerbys si scoala internationala ICS din Londra.