Efectul turnesolului: Cum legea anti-propagandă a developat agenţii de influenţă ai Kremlinului în Moldova

0
368

Aprobarea, de către Parlament, a modificărilor la Codul Audiovizualului, care prevăd interzicerea propagandei străine la posturile de televiziune, a produs, între altele, și efectul turnesolului în spațiul politic moldovenesc. Opinia publică a avut și minunata ocazia să vadă clar cine s-a arătat deranjat de adoptarea acestei norme legale.

În primul rând, a reacționat bolnăvicios Moscova. Atât presa rusească, cât și agenții de influență ai Kremlinului la Chișinău au început să țipe ca din gură de șarpe despre o pretinsă încălcare a dreptului la libera exprimar. Când vorbim de agenții de influență necamuflați ai Moscovei în Moldova, ne referim la partidele declarat pro-ruse, cum ar fi PSRM-ul președintelui Igor Dodon, Partidul Comuniștilor, condus de Vladimir Voronin sau exponenţii Partidului Nostru, al fugarului Renato Usatîii. Există, însă, şi agenţi de influenţă ascunşi sub paravanul sloganurilor anti-oligarhice. Aceştia s-au ascuns în unele holdinguri de presă , dar şi în tabăra unor partide care îşi spun pro-europene, dar fac jocul Kremlinului.

Toată această gaşcă aparent eterogenă, dar care, în realitate, face, în unison, jocul Rusiei la Chişinău, au luat în furci legea anti-propagandă, încercând fie să-i minimalizeze importanţa, fie să o critice deschis.

Acest cor al bocitoarelor pro-moscovite ne-a arătat, însă, în realitate, cât de importantă este această normă, la care se aliniază majoritatea statelor europene şi cât de periculoasă e ofensiva mediatică şi propagandistică a Kremlinului, dirijată de serviciile secrete ale Rusiei.

Fără adoptarea acestei legi, procesul de integrare europeană a Republicii Moldova devine mult mai dificil, iar ruperea ţării de sfera de influenţă a Moscovei – o misiune aproape imposibilă.

Reacţia bonăvicioasă a valeţilor moscoviţi la adoptarea acestor modificări arată că actuala Guvernare, reprezentată de PDM si PPE, a ales cea mai sigură cale de aliniere a ţării pe orbita Uniunii Europene.