Erdogan își pierde țâfna, Trump îi întinde o mână de ajutor

0
139
De la instalarea lui Erdogan ca dictator cu puteri absolute, în iunie, guvernarea sa a fost catastrofală, adâncind țara într-o criză gravă. Tensiunile cu Washingtonul au deteriorat și mai mult situația, scrie evz.ro.

Rata anuală a inflației a atins un nou record în Turcia, de 25%, potrivit unui anunț făcut luni de Institutul Turc de Statistică. Este cel mai mare nivel al inflației din iulie 2003, amintind de crizele anilor 1990 și începutul anilor 2000, când turcii cumpărau ouă și brânză cu bancnote de milioane de lire.

Ministrul Finanțelor, Berat Albayrak, nimeni altul decât ginerele președintelui Recep Tayyip Erdogan, a încercat să liniștească populația, declarând la A Haber, un canal TV pro-guvernamental, că recent anunțatul său program, numit „Luptă Totală împotriva Inflației” funcționează:

„S-au înregistrat ameliorări la prețul materiilor prime. În noiembrie și decembrie,inflația se va micșora.”

Este obișnuitul discurs al celui care se pare că a fost desemnat urmașul lui Erdogan la tronul Turciei după fiecare anunț făcut de Institutul de Statistică privind un nou salt al inflației. Fără ca vreo îmbunătățire reală să fie vizibilă.

„Lupta totală împotriva Inflației par să fi fost ineficientă în octombrie”, a declarat profesorul Erhan Aslanoglu, de la Universitatea Piri Reis din Istanbul, pentru NTV, citat de Al-Monitor. El a adăugat că este posibil ca măsurile luate de guvern să dea ceva rezultate în această lună, dar că turcii vor trebui să aștepte al doilea semestru din 2019 pentru a simți o scădere substanțială a inflației.

Însă Gizem Oztok, de la Universitatea Ozyegin din Istanbul, a afirmat la CNNTurk că inflația va continua să urce, atingând 28% în aprilie sau mai.

Cem Oyvat, un economist turc de la Departamentul de Afaceri Internaționale de la Universitatea Greenwich, a declarat într-un interviu pentru Al-Monitor că principalul motiv pentru inflația uriașă îl reprezintă prăbușirea ratelor de schimb. Lira turcă a pierdut 40% din valoarea sa în raport cu dolarul până când Erdogan a permis în sfârșit Băncii Centrale să mărească dobânzile cu un exorbitant 6,25% în septembrie.

Alte motive ale inflației de azi din Turcia sunt creșterea prețurilor de către producători cu 45% și dependența agriculturii de importurile de animale vii, mai spune Ovyat.

Săptămâna trecută, ministrul de Finanțe Albayrak a redus taxele la electrocasnice, mobilă și mașini și a făcut un apel către companii să ofere reduceri de 10% până la sfârșitul anului la produsele cu impact asupra inflației

„Guvernul dă prioritate creșterii economice mai degrabă decât inflației, ceea ce este de înțeles, pentru că țara este în criză”, a comentat Oyvat. „Cererea este în scădere și nu dorește să o reducă și mai mult introducând măsuri de austeritate.”