Europa, în pericol: Rusia modernizează zeci de buncăre nucleare în enclava Kaliningrad

0
145

Rusia a modernizat substanțial buncărele de depozitare nucleare din regiunea Kaliningrad, susține postul tv CNN, care face trimitere la imaginile de satelit realizate de compania ImageSat International, scrie paginaderusia.ro.

CNN publică fotografiile care se presupune ca au fost realizate între 19 iulie și 1 octombrie 2018. Analiza imaginilor sugerează modernizare a 40 de buncăre nucleare în apropierea orașului Primorsk, care este cel de-al doilea port ca mărime al Rusiei la Marea Baltică.

Jurnaliștii CNN subliniază că lucrări de construcție au fost realizate și la baza militară „Cikalovsk”, la nord de Kaliningrad. Recent, aici au fost readuse aeronavele aviației marinei din Marea Baltică. Anterior ele erau dislocate la baza militara din Cerniahovsk, al treilea oras din regiunea Kaliningrad (dupa Kaliningrad si Sovetsk). Totodata, potrivit CNN, armata rusă a transferat la Cerniahovsk sisteme de rachete Iskander.

Într-un interviu acordat CNN, comandantul Marinei SUA în Europa și Africa, James Foggo, a spus că întărirea pozițiilor rusești în regiunea Kaliningrad nu va opri NATO.

Începând cu anul trecut, 4.000 de soldați NATO sunt desfasurati in sistem de rotatie în Lituania, Letonia, Estonia și Polonia. În eventualitatea unui conflict cu Rusia, aceste forțe de reacție rapidă vor trebui să oprească sau încetineasca ofensiva armatei ruse până la sosirea principalelor trupe.

După anexarea Crimeei în 2014, Alianța Nord-Atlantică și-a mărit semnificativ prezența militară în Europa de Est.