Expert american: Rusia va încerca să influenţeze alegerile din România

0
106

Mark Pfeifle, expert american în comunicare digitală şi securitate cibernetică, a avut astăzi o întâlnire cu jurnaliştii la Ambasada Statelor Unite din București, România, notează Radio Chișinău.

Bazându-se pe experienţa ultimelor alegeri americane când Rusia s-a implicat în spaţiul virtual pentru a influenţa rezultatele, expertul s-a referit la viitorarele alegeri din România.  În opinia sa, alegerile europarlamentare de anul viitor şi cele parlamentare de peste doi ani vor reprezenta o perioadă de activitate intensă în spaţiul cibernetic, în mod special în presa online şi Social Media şi este posibil să apară presiuni din afara României, îndeosebi dinspre Federaţia Rusă pentru a influenţa rezultatele. Specialistul american a explicat şi cum pot fi combătute ştirile false din mediul online.

„După ce identificăm informaţiile false sau propaganda putem să le contracarăm cu ştiri legitime, ştiri reale, date susţinute de dovezi şi trebuie să ne implicăm în fluxul de informaţii pentru a ne asigura că datele corecte devin cunoscute”, a afirmat Mark Pfeifle.

În opinia expertului american în securitate cibernetică, România ar trebui să pregătească cât mai mulţi tineri în acest domeniu iar autorităţile guvernamentale să găsească metode pentru a atrage aceşti specialişti, în viitor. Totodată ar trebui promovată o politică de colaborare eficientă între instituţiile specializate pentru a avea succes în domeniul securităţii cibernetice.