Experți ruși: Putin se bucură prematur, Trump nu este o veste bună pentru Kremlin

0
335
Russian President President Vladimir Putin holds up a glass during a toast at a luncheon hosted by United Nations Secretary-General Ban Ki-moon, Monday, Sept. 28, 2015, at United Nations headquarters. (AP Photo/Andrew Harnik)

Donald Trump ca presedinte al SUA este o veste proastă pentru Putin, susține Serghei Javoronkov, expertul Institutului ”Gaidar” de Politici Economice, într-un interviu cu „Rusia deschisă”, scrie paginaderusia.ro.

„În opinia mea, presedintele Trump este o veste proastă pentru Putin. Problema  majoritatii politicienilor occidentali este lașitatea și excesul de diplomație. Lumea occidentală se bazează pe logica compromisului, pe acorduri și cooperare. Acolo nu se practica ”pumnul in masa” ca in Rusia. Și regimurile ca cel din Rusia se folosesc de asta în mod convenabil, considerând-o slăbiciune. Dar, recent, Putin nu a spus intamplator că SUA reprezintă cea mai mare țară din lume. Da, este țara cu cel mai mare PIB din lume și cu Trump în frunte va negocia dupa regulile sale –  fie accepti, fie pa”- spune Javoronkov.

La randul sau, politologul Vladimir Ghelman, profesor la Universitatea Europeană din Sankt-Petersburg, consideră că relațiile ruso-americane nu sunt un subiect  prioritar pentru Trump.

„Conceptia de politica externa la Trump nu este înca foarte clara, astfel încât ne putem aștepta la o anumită imprevizibilitate în politica sa externă. Va fi această impredictibilitate un lucru bun pentru Rusia? Mai degraba nu. Când ai de a face cu un oponent previzibil, chiar daca este un inamic, poți construi o strategie pe termen lung. Cand ai un oponent imprevizibil, trebuie să acționezi pe baza situației actuale. În ceea ce privește politica externă, Trump nu este o veste buna pentru nimeni în lume – și Rusia nu este o excepție”- a conchis analistul.