Facebook A DEVELOPAT „fabrica de troli” din Rusia: „A fost implicată în alegerile din SUA”

0
78

Administrația Facebook a afirmat că ancheta sa internă a dezvăluit mii de postari cu publicitate politică in rețeaua socială, care au fost publicate de pe conturi false create în Rusia. Această dezvăluire a confirmat suspiciunea despre intervenția Rusiei în alegerile de anul trecut din Statele Unite, scrie Vocea Americii.

Miercuri, conducerea rețelei sociale a comunicat ca desi publicitatea nu menționa în mod direct candidații preferati, postarile erau dedicate unor probleme sociale, cum ar fi imigrația, relațiile rasiale și controlul traficului de arme, fiind prezentate in cheia favorabila unuia dintre candidati (Donald Trump – n.r.), notează sursa citată de paginaderusia.ro.

S-a putut observa că conturile false sunt legate de organizația din Petersburg, asa-zisa fabrica de troli, cunoscută pentru promovarea pozițiilor guvernului rus utilizand conturi false în rețelele sociale. În perioada iunie 2015 – mai 2017, de pe aproximativ 470 conturi au fost publicate circa 3000 de reclame în valoare totală de 100.000 de dolari.

Dezvăluirile despre rezultatele cercetarii au fost publicitate pe blogul său de către șeful de securitate Facebook, Alex Stamos, care a precizat că reteaua sociala coopereaza cu anchetatorii federali în acest caz.

Investigarea implicării Rusiei în alegeri și posibilele înțelegeri între președintele Donald Trump și Moscova este condusă de procuror special Robert Mueller.

Liderul democratilor în Comitetului permanent pentru Informații al Camerei Reprezentanților, Adam Schiff, a emis miercuri o declarație în care preciza: „În cadrul anchetei privind intervenția Rusiei în alegerile din 2016, am fost extrem de interesați de modul în care Rusia a folosit rețelele sociale, răspândind informații false și propagandă prin „internet bots” și troli, inclusiv prin publicarea anunțurilor online plătite”.

Facebook susține că investigații suplimentare au relevat alte 2.200 de reclame în valoare de aproximativ 50.000 $, care ar putea fi, de asemenea opera Rusiei, pentru ca desi erau publicate de pe adrese IP din SUA, setările acestor conturi erau in limbă rusă.

Toate conturile în cauză au fost blocate.