Fenomen spectaculos. A apărut o nouă insulă pe Dunăre

0
206

Timpul de traversare a Dunării cu bacul între municipiul Galaţi şi localitatea I.C. Brătianu din judeţul Tulcea s-a dublat din cauza formării unui banc de nisip chiar pe mijlocul fluviului, a declarat, luni, şeful de flotă de la Navrom Bac Galaţi, Grigore Crăciun, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, dublarea timpului de traversare a Dunării este cauzat de faptul că bacurile trebuie să se abată în amonte cu câteva sute de metri pentru a ocoli bancul respectiv.

„Noi ne respectăm programul, bacurile pleacă din jumătate în jumătate de oră, numai că o cursă pe care o făceam în şapte minute, acum o facem în 12-14 minute. Nu este ceva nou, mereu când Dunărea e scăzută apare. Întâmpinăm probleme la îmbarcarea maşinilor mai mari, dar ne descurcăm”, a spus Grigore Crăciun.

Bancul de nisip are aproximativ 300 de metri lungime şi zece metri lăţime şi a apărut din cauza nivelului scăzut al fluviului, dar nu afectează şenalul navigabil.

„Nu este pe şenalul navigabil şi deci nu este o problemă pentru navigaţie. Există suficient şenal de 150 de metri lăţime pentru că Dunărea are 930 de metri lăţime în zonă. S-a mai întâmplat şi în alţi ani, iar insula apare atunci când Dunărea este scăzută”, a afirmat directorul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, Dorian Dumitru.

Cota Dunării era luni, la Galaţi, de 120 de centimetri, cu şase centimetri mai puţin decât duminică.