FLASH! Ministrul desemnat al Apărării, Eugen Sturza va depune astăzi jurământul de învestire

0
218

Ministrul desemnat al Apărării, Eugen Sturza va depune astăzi jurământul de învestire. Evenimentul va avea loc, începând cu ora 12.30, la Reședința de Stat, potrivit unui comunicat al Parlamentului.

Sursa citată de Radio Chişinău însă nu precizează dacă decretul de numire în funcție a fost semnat deja, sau va fi semnat în cadrul aceleiași proceduri.

Amintim că în luna septembrie vicepreședintele PPEM Eugen Sturza a fost desemnat în funcția de ministru al Apărării, dar președintele Igor Dodon a refuzat în mod repetat să semneze decretul de numire a acestuia.

Guvernul s-a adresat Curții Constituționale care a decis că în acest caz, precum și în alte situații similare, când șeful statului refuză să semneze un decret, în conformitate cu Constituția, el poate fi înlocuit, iar interimatul funcției de președinte este asigurat în ordine de șeful Legislativului sau de prim-ministru.

Igor Dodon a criticat dur hotărârea, iar PSRM a inițiat un proiect de lege privind simplificarea procedurii de tragere la răspundere a judecătorilor Curții Constituționale.

Eugen Sturza este absolvent al facultății de Finanțe și fost consilier al ex-premierului Vlad Filat și a fost șef de cabinet al lui Iurie Leancă în anii 2009-2015.