FLASH! Poroșenko se opune ideii ruperii relațiilor diplomatice cu Rusia

0
59
Ukrainian President Petro Poroshenko speaks during a National Security and Defence Council sitting in Kiev on June 16, 2014. Poroshenko said during the opening of the sitting that a ceasefire was the beginning of his peace plan for resolving the conflict in eastern Ukraine. AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY (Photo credit should read SERGEI SUPINSKY/AFP/Getty Images)

Președintele ucrainean Petro Poroșenko se opune ideii ruperii relațiilor diplomatice cu Rusia, ca parte a strategiei de recuperare a teritoriilor separatiste din regiunile de est Donețk și Lugansk, relatează joi EFE, potrivit agerpres.ro.

„Președintele a propus deja strategia sa de recuperare a teritoriilor temporar ocupate în regiunile Donețk și Lugansk. Dacă deputații doresc, problema ruperii relațiilor diplomatice cu Rusia trebuie tratată separat”, a declarat reprezentanta sa în Rada Supremă (parlamentul unicameral), Irina Luțenko, citată de Interfax-Ukraina.

Aceste declarații survin după ce deputatul Ivan Vinnik, din cadrul BPP (Blocul Petro Poroșenko), a propus introducerea unui amendament la „legea privind reintegrarea Donbasului” (așa cum sunt numite cele două regiuni împreună) ce are în vedere ruperea relațiilor cu Moscova.

Irina Luțenko consideră că această inițiativă nu ar trebui inclusă în legea adoptată în octombrie anul trecut de parlament în prima lectură și care stabilește politica de stat pentru redobândirea suveranității Ucrainei asupra acestor teritorii și indică Rusia ca „stat agresor”.

„Dacă deputații prezintă o lege separată în acest sens, se va crea un grup de lucru și se va lua în considerare o altă lege. Dar această propunere (amendamentul) nu se referă la strategia propusă de președinte „, a adăugat ea.

În 2014, regiunile estice Donețk și Lugansk, controlate parțial de milițiile proruse, și-au declarat independența față de Ucraina, deși consultările privind autodeterminarea nu au fost recunoscute de comunitatea internațională și de către guvernul de la Kiev.

De atunci, președintele ucrainean, Petro Poroșenko, acuza Rusia de ocuparea ilegală a unei părți a teritoriului Ucrainei, precum și de inițierea și organizarea „activităților teroriste” prin sprijinirea grupărilor militare ilegale în scopul destabilizării țării.