FLASH! Putin și Zelenski au discutat telefonic despre soluționarea conflictului militar din Donbas

0
87

Problema cheie în timpul conversației președinților Ucrainei și Federației Ruse, Vladimir Zelenski și Vladimir Putin, a fost eliberarea marinarilor ucraineni capturați de marina rusă, relateaza serviciul de presă al președintelui Ucrainei, scrie paginaderusia.ro.

Potrivit secretarului de presă al șefului statului rus, Dmitri Peskov, conversația a avut loc la inițiativa părții ucrainene.

„Aceștia au discutat problemele privind reglementarea conflictului din sud-estul Ucrainei și colaborării în vederea întoarcerii prizonierilor aflati pe ambele părți”, a spus Peskov. „S-a ajuns la un acord pentru a continua această activitate la nivel de experți”. El a adăugat că s-a discutat și posibilitatea de a continua contactele în format normand, raportează TASS.

Conversația telefonica dintre cei doi a fost primul contact dintre Putin și Zelenski după alegerea noului președinte al Ucrainei.

Vladimir Putin a reacționat cu răceală la alegerea omului de televiziune Vladimir Zelenski în calitate de președinte al Ucrainei și a refuzat să îl felicite c ocazia inaugurarii. În același timp, Kremlinul a subliniat că așteaptă ca Zelenski să ia măsuri pentru a rezolva conflictul din Donbas.

Pe 20 iunie, Vladimir Putin a revenit la subiectul „împingerii” lui Zelenski spre negocieri. Președintele rus a reamintit că, în timpul campaniei electorale, Zelenski a promis că va rezolva problema cu estul Ucrainei, dar că nu o rezolvă încă.

„Avem nevoie de voința politică a Ucrainei!” – a spus șeful statului rus, care a spus ca Zelenski este un artist talentat.

La 8 iulie, Vladimir Zelenskiai- adresat președintelui rus, pe Facebook, propunerea de a se întâlni la Minsk pentru a discuta despre conflictul din Donbas și Crimeea. După cum a spus Zelensky, el sugerează „convocarea unui summit lla care sa participe președintelui american Donald Trump, premierul britanic Theresa May, cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron.

La rândul său, Putin a declarat joi că este pregătit să negocieze Ucraina în orice format, dar după formarea noului guvern de la Kiev.