FLASH! Trump l-a însăcinat pe Pompeo să pregătească noi sancțiuni anti-ruse

0
201

Președintele Donald Trump l-a însărcinat pe secretarul de stat Mike Pompeo să pregătească un plan pentru introducerea de sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei în legătură cu presupusa încălcare a Tratatului privin lichidarea rachetelor de raza medie si scurta (Tratatul INF). Decizia este publicată pe site-ul Casei Albe, scrie paginaderusia.ro.

La indicațiile lui Trump, Pompeo, în coordonare cu ministrul finanțelor, ministrul apărării, ministrul  comerțului și Directorul Agenției Naționale de Informații trebuie să îndeplinească cerințele prevăzute în secțiunea 1244 „C“ a legii privind bugetul apărării pentru anul fiscal 2018, intitulat „Raport privind planului de sancțiuni suplimentare împotriva Rusia”. Trump i-a delegat pe secretarului de stat și ministri să elaboreze acest raport.

Anul trecut, Senatul SUA a adoptat o lege privind bugetul apărării pentru 2018, care are o prevedere privind impunerea de sancțiuni ca răspuns la încălcarea Tratatului INF de către Rusia. Totodata, Trump a semnat un proiect de lege, potrivit căruia Pentagonului i se aloca 58 de milioane de dolari pentru a contracara încălcările Tratatului INF de către Rusia. Aceste fonduri pot fi cheltuite pentru crearea unor noi sisteme de apărare antirachetă.

Președintele este obligat să elaboreze și prezinte un raport Congresului „care va include un plan pentru introducerea unor măsuri împotriva unor persoane concrete, din cauza nerespectarii de catre Rusia a Tratatul INF“, se menționează în secțiunea 1244 a legii.

Conform documentului, sancțiunile pot fi impuse împotriva persoanelor responsabile pentru emiterea deciziilor care duc la neexecutarea Trataului INF sau care faciliteaza acest proces, precum și împotriva membrilor de rang înalt ai guvernului rus.

Lista persoanelor va fi inlusa în raport. Printre posibile măsuri restrictive – blocarea activelor în SUA, interdicția de intrare și „orice alte sancțiuni”.

Pe 12 mai, Comitetul pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților a SUA a propus ca America să nu  respecte obligațiile asumate prin Tratatul INF, în cazul în care se dovedește că Rusia încalcă termenii acestuia.

Rusia și SUA s-au invinuit reciproc în mod repetat de încălcarea tratatului INF. Washingtonul a declarat că Moscova produce noi sisteme de rachete care contravin obligatiilor asumate prin acord. La rândul sau, Ministerul rus de Externe a denunțat SUA pentru pregatirile „de a începe dezvoltarea de rachete de croazieră cu raza de actiune interzisa“ prin tratatul INF.

La o conferință de presă din decembrie 2017, președintele rus Vladimir Putin a decarat că Statele Unite practic s-au retras din Tratatul INF si a avertizat Washingtonul împotriva retragerii din START-3 (Tratatul privind măsuri de reducere și limitarea în continuare a armelor ofensive strategice).

Semnat în 1987 de SUA și URSS, Tratatul INF prevedea lichidarea rachetelor cu lansare de la sol cu raza medie si scurta de actiune (între 500-5.500 km).